STB a majorat amenzile pentru călătoriile frauduloase și nu numai, dar nu s-a obosit să-i înștiințeze pe bucureșteni cât ar putea plăti dacă încalcă regulile.
Societatea de Transport București a pus gând rău celor care vor să călătorească fraudulos cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul. Despre majorarea amenzilor s-a vorbit încă de la sfârșitul anului trecut, dar au circulat doar prin presa online câteva informații.
Pe site-ul oficial al STB, nu apare vreun comunicat de presă consistent și explicit care să-i înștiințeze pe bucureșteni ce amenzi riscă dacă circulă fără bilet.
În mai puțin de șase luni, amenzile au crescut de la 150 de lei, cât era sancțiunea maximă, la 500 de lei.
Aceste reguli care trebuie respectate de toți călătorii cu mijloacele de transport în comun ale STB sunt stabilite de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară pentru Transport București-Ilfov (ADITPBI). Tot această instituție coordonează și activitatea STB.
Totuși, nici ADITPBI, nici STB nu i-au informat corespunzător pe bucureșteni și ilfoveni care sunt amenzile și pentru ce fapte ilegale pot fi sancționați, așa cum ar fi fost normal. În mod normal, într-o democrație, primul scop al unei amenzi ar trebui să fie cel de educare a cetățeanului. Amenda este o consecință a urmării unor fapte care contravin unui regulament prestabilit.
Măcar din teama plății unei amenzi usturătoare pentru anumite fapte, oamenii ar trebui să-și îndrepte comportamentul. Totuși, cum ar putea să fie posibil așa ceva dacă oamenii nu sunt înștiințati corespunzător ce nu au voie să facă și ce amendă pot primi în cazul în care o fac.
La solicitarea celor de la ziare.com, STB a informat că doar în lunile ianuarie – februarie 2019, numărul de contravenții constatate mai degrabă au crescut cu 13% față de aceeași perioadă de anul trecut, în loc să scadă. Evident, nu există nicio garanție că bucureștenii ar tremura de frica amenzii și ar începe să respecte legea odată ce ar ști ce amenzi le pun bugetul personal în pericol.
Cea mai mare amendă pe care poți s-o iei de anul acesta în tramvai sau autobuz este de 500 de lei. Iată în ce condiții poți să ai un asemenea ghinion: