Stațiunea în care a nins ca în povești în luna august. Meteorologii au fost uimiți, nu s-a mai întâmplat asta din 2004

de: Ștefan R. Apostol
28 08. 2024

În timp ce marea majoritate a populației lumii se chinuie cu canicula și temperaturile record, în alte zone se pare că lucrurile stau cu totul altfel. Conform specialiștilor, vorbim despre stațiunea în care a nins ca în povești în luna august, precizând că nu s-a mai întâmplat asta din 2004.

Palisades Tahoe, stațiunea în care a nins ca în povești în luna august

Deși, în mod firesc, odată cu venirea lunii septembrie temperaturile ar trebui să mai scadă, meteorologii din întreaga lume avertizează că fenomenul de caniculă ar putea continua. Încă de la începutul lunii mai și până acum au fost valori termice record, iar luna iulie a fost considerată cea mai fierbinte lună din ultimii 25 de ani.

Dar, cum natura este extrem de imprevizibilă, iată că asistăm la schimbări de vreme radicale în nord-vestul Pacificului, în zona de munte din California.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a nins în Lake Tahoe în luna august, după cum arată imagini filmate de la stațiunea de schi Palisades Tahoe, stațiunea în care a nins ca în povești în luna august.

Vremea surprinzătoare a determinat unele stațiuni să-și anunțe deschiderile preconizate pentru viitorul sezon de schi. Palisades este de așteptat să se deschidă pe 27 noiembrie, chiar înainte de Ziua Recunoștinței, au anunțat oficialii pe social media.

„Nu ne așteptăm ca multă zăpadă să se lipească de sol astăzi, dar zăpada în august servește ca un memento interesant că sezonul 24/25 este chiar după colț”, au declarat reprezentanți ai stațiunii.

Decizia vine la aproape un an după ce mai multe stațiuni de schi din Lake Tahoe au fost nevoite să își amâne deschiderea din cauza lipsei de zăpadă.

Meteorologii au fost uimiți, nu s-a mai întâmplat asta din 2004

Fenomenul, așa cum explică meteorologii americani, se întâmpla prima dată în urmă cu 20 de ani, iar de atunci lucrurile au revenit la normal.

Dar acum, cei care se aflau în stațiune au putut vedea cum o furtună neobișnuit de rece și-a croit drum prin regiunea Lacului Tahoe sâmbătă, 24 august 2024, aducând prima ninsoare măsurabilă a sezonului la altitudini mari. Cineastul și schiorul Scott Gaffney a decis să meargă pe munții Palisades Tahoe pentru a experimenta prima sa iarnă în luna august.

„O furtună de zăpadă în luna august în Tahoe este o adevărată plăcere, iar eu aveam de gând să urc în ea destul de devreme în această dimineață pentru a învinge nivelurile de zăpadă în creștere prognozate și fulgerele potențiale.

Dar când s-a întâmplat să mă trezesc la ora 4 dimineața și să verific camerele web din partea superioară a muntelui @palisadestahoe și am văzut fulgi strălucind pe ecran, nu am putut adormi din nou. Așa că m-am dus și m-am apucat de treabă.”, scrie pe Instagram cineastul și schiorul Scott Gaffney.


Palisades Tahoe nu a publicat un total oficial al furtunilor, deoarece sezonul de schi nu începe decât peste trei luni, dar a sărbătorit totuși prima apariție a iernii.

Oficialii stațiunii au filmat zăpada de la cabana High Camp, situată la 2.200 de metri, iar imaginile nu sunt la fel de impresionante ca cele ale zăpezii care aterizează pe toboganele stâncoase de la o altitudine mai mare din The Palisades, dar să vezi zăpadă în august este ceva ce merită sărbătorit, indiferent de volum.

California, de la valuri de căldură la zăpadă

Fenomenul despre care vobim nu a fost singular, iar meteorologii americani vorbesc despre un sistem meteorologic neobișnuit de rece pe Coasta de Vest, aducând zăpadă. Părți ale autostrăzii 89 care traversează Parcul Național Vulcanic Lassen din California au fost închise după ce au căzut aproximativ 5 centimetri de zăpadă peste noapte, potrivit Serviciului meteorologic național.

În nordul statului Nevada, ploaia a căzut în perioada premergătoare festivalului anual Burning Man, determinând organizatorii să închidă poarta de intrare pentru cea mai mare parte a zilei de sâmbătă, înainte de a o redeschide. Ploile torențiale au dat peste cap festivalul de anul trecut, transformând sărbătoarea și orașul său temporar într-o mlaștină noroioasă.

De asemenea, a nins peste noapte pe Mammoth Mountain, iar National Weather Service a avertizat excursioniștii și turiștii să se pregătească pentru drumuri alunecoase. Se așteaptă ca averse de ploaie la sud de lacul Oroville, în nordul Californiei, să continue până seara, a declarat agenția, conform ABC7News.