Staţiunea de pe litoral care s-a transformat într-o fantomă. Avea mare succes în anii ’70, dar a ajuns o ruină a Ciprului, nu mai locuieşte nimeni acolo
Indiferent de ce colț de lume ai alege pentru a-ți petrece un sejur la mare, o să auzi de vechi stațiuni care astăzi au ajuns ruine, din varii motive. Astăzi vă propunem să vorbim de o astfel de stațiune, care avea mare succes în anii ’70, dar a ajuns o ruină a Ciprului. Este vorba de celebra stațiune Varosha, considerată la vremea sa o adevărată bijuterie.
Cum a ajuns stațiunea Varosha din Cipru o ruină
Povestea acestei stațiuni a anilor 70, începe odată cu ocuparea de soldații turci timp de aproape o jumătate de secol, perioadă în care fostul oraș balnear cipriot Varosha a ajuns în ruine. Cunoscut sub numele de Marash în limba turcă, orașul este situat în Republica Turcă a Ciprului de Nord, o entitate recunoscută doar de Ankara.
De asemenea, aici se află una dintre cele două baze militare turcești de pe insulă. Conform unei rezoluții a ONU din 1984, Varosha trebuie să fie returnat proprietarilor săi originali. Dar nici autoritățile cipriote grecești, nici administrația cipriotă turcă nu au luat măsuri pentru a aplica această decizie.
Situată pe coasta de est a insulei mediteraneene Cipru, Varosha a devenit un oraș fantomă prins în timp. Există o reprezentanță auto plină de mașini din 1974 și magazine cu moda anilor ’70 în vitrine, cel puțin așa au spus cei puțini care s-au aventurat în zona restricționată din Varosha.
După ce Ciprul a fost împărțit în 1974 în nordul cipriot turc și sudul cipriot grec, locuitorii din fostul cartier balnear Varosha din orașul Famagusta au fost nevoiți să fugă, iar zona a devenit parte a zonei tampon a ONU, cunoscută sub numele de Linia Verde. O rezoluție de securitate din 1984 a ONU a interzis reinstalarea, astfel încât singurele persoane care au fost în mod legal în interiorul zonei acum îngrădite sunt militarii turci.
În 2020 a fost redeschisă stațiunea
În urmă cu trei ani, într-o dovadă de bună credință, Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) a deschis două dintre străzile din Varosha pentru vizitatori. Acestea au devenit o atracție turistică, cu închirieri de biciclete, cafenele, locuri de joacă și un teren de volei pe plajă la poalele clădirilor goale aflate în pragul prăbușirii. Potrivit Ankarei, de la redeschiderea parțială a Varoshei, în 2020, peste 400.000 de vizitatori au mers pe străzile sale.
Printre aceștia se numără adesea foști locuitori ai orașului, ciprioți greci care speră să se întoarcă într-o zi la casele și proprietățile lor. Deoarece rezoluția ONU din 1984 nu este aplicată, foștii locuitori își duc cazurile la Comisia pentru proprietăți imobiliare, o instanță din cadrul RTCN. Însă proprietatea lor asupra terenurilor din Varosha este contestată de o fundație religioasă musulmană, Evak, care pretinde că este singurul proprietar al orașului. Aceasta are documente care datează din 1571, când Imperiul Otoman a cucerit insula, pentru a-și susține pretențiile.
Varosha ocupă un loc special în negocierile dintre cele două părți ale insulei
Orașul, pe lângă faptul că și astăzi este unul din motivele de tensiune dintre Cipru și Turcia, este reprezentativ și pentru una dintre cele mai mari provocări la adresa reunificării Ciprului, și anume exproprierea și proprietatea asupra terenurilor. Dar, în 2020, 46 de ani mai târziu, Ersin Tatar, prim-ministrul Republicii Turce a Ciprului de Nord, sau RTCN, spera să redeschidă zona pentru public.
Vezi și: Orașele din lume care acum sunt locuri fantomă. Surprizele mari de pe listă
În perioada sa de glorie, Varosha a găzduit 25.000 de locuitori și a atras vizitatori din întreaga lume la începutul anilor 1970, atrăgând nume mari precum Elizabeth Taylor, Richard Burton și Brigitte Bardot în cele 12.000 de camere de hotel.
„În acest moment suntem aproape de punctul în care vom începe procesul de redeschidere. În opinia mea, totul este pregătit… Valul s-a schimbat și o nouă pagină a fost întoarsă.
Marash se află pe teritoriul RTCN. Nimeni nu ni-l poate lua. Continuăm pe calea noastră de succes”, a declarat Tatar în 2020 pentru televiziunea de stat turcă TRT, potrivit CNN.
Deși în 2020 nu a fost publicat niciun calendar, Tatar declara că viitoarele alegeri ar putea întârzia planurile, dar acesta se angaja să readucă atracția turistică populară de odinioară, cunoscută sub numele de Marash în limba turcă, la reputația sa anterioară de stațiune de lux.
Vezi și: Stațiunea din Grecia unde avioanele aterizează lângă plajă. Trec la câțiva metri de oameni
Soarta stațiunii de la malul mării a fost stabilită după ce forțele militare turcești au ripostat după o lovitură de stat a guvernului grec la 15 iulie 1974. În prezent, zona recunoscută de Turcia ca aparținând RTCN, Varosha, nu este singurul oraș abandonat în urma tensiunilor dintre Turcia și Grecia. În Turcia, comunitatea din Kayakoy se află, de asemenea, în ruine după un schimb de populație din 1923 între musulmanii greci și creștinii turci.