Una dintre cele mai cunoscute staţiuni românești de pe vremea comunismului se va redeschide în curând, anunță autoritățile. Era considerată o adevărată perlă a regiunii în timpul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Despre ce este vorba.
După Revoluția din 1989, mai multe stațiuni turistice din România au fost lăsate în paragină, printre ele numărându-se și Complexul Balnear „Băile Sărate” de la Ocna Mureș.
Deși a fost extrem de cunoscută în „epoca de aur”, în ultimii 34 de ani stațiunea s-a degradat total, devenind o reală ruină. Din fericire, lucrurile par să se schimbe în acest sens, anunță autoritățile române, întrucât în 2019 au început procesul de renovare al stațiunii, cu scopul de o readuce în glorie.
Lucrările au fost terminate, iar sâmbătă, 13 mai 2023, va avea loc redeschiderea oficială a stațiunii din județul Alba, care s-a bucurat de mare succes în perioada interbelică românească, fiind vizitată de turiști din toată Europa.
Complexul Băile Sărate se întinde pe o suprafață vastă ce depășește 6.000 de metri pătrați. Are mai multe bazine cu apă sărată și dulce, iar turiștii vor avea la dispoziție nenumărate facilități.
De asemenea, vizitatorii stațiunii se pot răsfăța în diferite săli de tratament, săli de fitness, cabinete de proceduri medicale și de recuperare, ca, mai apoi, să savureze preparate culinare deosebite în zona de restaurant.
„Avem de la băi galvanice, de la împachetări cu nămol, de la împachetări cu parafină, kinetoterapie, electroterapie. În interior avem două bazine – unul cu apă dulce, unul cu apă sărată, jacuzzi, tot cu apă sărată. În exterior avem tot două bazine”, a declarat Cornelia Oltean Dan, manager complex.
În timp ce unele stațiuni sunt readuse la adevărata lor valoare, altele sunt în paragină și în pericol de a-și pierde statutul.
Daniel Cadariu, ministrul Turismului, a fost invitat în emisiunea Insider Politic, de la Prima Tv, pentru a explica motivele pentru care Costinești ar fi ajuns într-o stare deplorabilă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai populare și vizitate stațiuni de pe litoralul autohton.
Oficialul este îngrijorat de faptul că stațiunea „arată foarte rău”, specificând faptul că aceasta ar fi „excepţia nedorită”, iar că în celelalte stațiuni de la malul Mării Negru ar fi început lucrările de reabilitare.
„Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă pur şi simplu pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ, dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului.
Stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul Daniel Cadariu.