18 iun. 2024 | 15:58

Stațiunea care era perla litoralului românesc pe vremea lui Ceaușescu. Ce s-a ales de ea acum

Diverse
Stațiunea care era perla litoralului românesc pe vremea lui Ceaușescu. Ce s-a ales de ea acum

Ce se întâmpla în această stațiune în comunism? Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era stațiunea tineretului, unde festivalurile se țineau lanț. În prezent și-a pierdut acel farmec și nu mai este considerată printre perlele litoralului românesc. Ce s-a ales de ea acum?

Ce se întâmpla în stațiunea distracției pe vremea lui Ceaușescu

Dacă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era o perlă a litoralului românesc, acum a devenit o stațiune ca oricare alta. Locul era la mare căutare printre tineri, fiind numit Capitala Estivală a Tinereții, asta și datorită festivalurilor care se țineau aici și care erau punctul de atracție. După 1990, stațiunea a continuat să fie un loc de atracție pentru tineri, dar s-a dezvoltat și pentru a atrage familii și turiști din toate categoriile de vârstă.

În Costinești, cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, în perioada comunismului, în fiecare sezon erau nenumărate festivaluri: în iunie începea Festivalul Jocului pentru Tineret, apoi Festivalul de Jazz, o replică a festivalului de la Sibiu. Vara continua cu Serbările Tinereții, cu Zilele Cărții pentru Tineret, cu Salonul de Grafică Satirică pentru Tineret. În aceeași notă se înscriau Serile de Poezie de la Costinești și Parade ale Modei.

Prin comparație, în 2023, în minivacanța de 1 Mai au avut loc doar două festivaluri. De asemenea, în anul 2024, în perioada 26-29 aprilie, pe plaja din Costinești s-a desfășurat Hustle Festival, iar în perioada 10-14 iulie va avea loc BEACH, PLEASE! Festival 2024, unde va cânta vedeta Travis Scott.

Festivalul de Jazz, cel mai de succes la Costinești

De departe, cel mai de succes festival de la Costinești pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era cel de la jazz.

”Ce a însemnat Festivalul de jazz Costineşti nu se poate exprima, nu se poate dovedi în cuvinte. Se poate, în schimb, trăi, se cuvine a fi trăit. Numai după ce te vei fi numărat printre cei peste 2.000 de oameni care au ascultat jazz înfruntînd ropotele ploii două seri la rînd, pentru ca a treia seară să suporti, înghesuit din stînga şi din dreapta, din fată şi din spate, 45 de minute acordajul pianului şi punerea la punct a ultimelor amănunte tehnice înainte de aparitia Aurel Urziceanu, fără nici cea mdi neînsemnată reactie de nemultumire“, scria V. Francu, în Almanah BTT 1984.

De asemenea, serile de poezie aveau mare succes la tinerii acelor ani, unde veneu artiști de la Casa Scriitorilor din Neptun. La spectacole se adunau 700-800 de tineri, iar printre cei care au participat s-au numărat Ana Blandiana, Ileana Alexandru, Mircea Dinescu, Mircea Sântimbreanu și alții.

Epava Evangelia și Obeliscul

Un simbol al stațiunii Costinești este epava Evangelia. Este un vas grecesc eșuat în 1968 în apropierea țărmului, fiind un loc popular pentru scufundări și fotografii.

Și Obeliscul, aflat în centrul stațiunii, este un punct de reper și un loc de întâlnire popular pentru turiști. În jurul său se organizează adesea evenimente și spectacole.

În prezent, Costinești se află în top 3 destinații preferate de turiști pe litoralul românesc, alături de Eforie și Vama Veche. Distracția este cuvântul de ordine în stațiunea Coștinești. Dacă ziua, mai toți turiștii se îngrămădesc pe plajă, de seara și până în zori terasele, restaurantele și cluburile, mai ales Disco Ring și White Horse, sunt pline pînă la refuz.