Stația de metrou interzisă de Elena Ceaușescu. Este locul preferat al sinucigaşilor din București

Stația de metrou interzisă de Elena Ceaușescu. Este locul preferat al sinucigaşilor din București
Care este statia de metrou interzisa de Elena Ceausescu

În anul 1985, stația de metrou dintre Piața Victoriei și Universitate era ștearsă de pe hartă de însăși soția lui Nicolae Ceaușescu. Astăzi, Piața Romană este și locul preferat al sinucigașilor.

Stația de metrou interzisă de Elena Ceaușescu

“Sunt prea multe staţii, mai răriţi-le!”, a ordonat Elena Ceauşescu atunci când a văzut proiectul tronsonului al doilea: Berceni-Pipera. Motivul a fost însă unul halucinat! Clasa muncitoare şi tineretul “au început să se îngraşe”, motiv pentru care aveau nevoie de mai multă mişcare, au povestit cei care au lucrat la construcţia metroului.

„Am primit comandă de la partid să excludem cel puţin o staţie din schemă, ceea ce ne era aproape imposibil pentru că şi-aşa erau puţine şi ne dădeau planurile peste cap, tehnic vorbind. Am decis să eliminăm, doar pe hârtie, staţia cea mai importantă, că ulterior să fim ”obligaţi” s-o punem la loc. Este vorba de Piaţa Romană”, a explicat Călinescu, actualul şef al direcţiei de Consultanţă Metroul S.A, potrivit Historia.ro.

Stația a fost gata în numai trei luni

În anul 1986, muncitorii săpau în secret în zona Romană, dar fără a sulfa o vorbă despre asta nimănui. În spatele zidurilor, ei au săpat nişte galerii ce urmau a fi transformarte în peroane. Prin urmare, acesta este motivul pentru care arată aşa şi 28 de ani mai târziu.

Însă bucureştenii s-au mobilizat trimiţând mii de scrisori prin care explicau de ce era atât de necesară staţia. Unde mai pui că după cutremurul din ’77, zona Magheru era foarte afectată şi exista pericolul unor prăbuşiri masive.

De menționat este că construcţia metroului nu a fost nimic altceva decât o ambiţie personală a lui Ceauşescu, care a fost în Viena, a văzut și i-a plăcut, motiv pentru care a vrut doar să demonstreze că şi el poate. Însă nu a luat niciodată în calcul să dezvolte acest serviciu subteran.

Pasajul subteran avea s-o deruteze pe Elena Ceauşeascu

Dar după ce lucrările au fost demarate în mod oficial în zonă, proiectanţii au venit cu ideea de a construi un pasaj subteran în zona cinema Patria, ca să defluidizeze circulaţia după terminare.

Răspunsul la solicitare, care a venit din partea Elenei Ceauşescu, avea însă să-i şocheze pe toţi: “De ce să facem, că nu circulă nimeni pe-aici?!”, a ţipat aceasta. Într-adevăr, atunci nu trecea nimeni pe-acolo, în afara coloanei prezidenţiale, a pompierilor şi a salvărilor, dar doar pentru că accesul era era restricţionat din cauza lucrărilor care se efectuau!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI