Până în decembrie ’89, arhiva TVR nu avea nicio imagine cu interiorul reședinței familiei Ceaușescu. Tocmai în febra acelor momente au apărut câteva cadre din locuința oficială. În casa din cartierul numit ”Elita roșie” se păstrau multe secrete, cele mai multe, poate, luate în mormânt odată cu protagoniștii paradisului comunist pe care unii-l plâng și acum. Precum furtuna, cea care a făcut ravagii în toate cele întâmplate atunci a fost Elena Ceaușescu. Se certa la meciuri, în tribună, ordona, le făcea viața un calvar angajaților și, paradoxal, deși atât de expansivă, avea totodată și cele mai multe secrete.
Viața era un calvar pentru cei care lucrau în casa soților Ceaușescu. O povestește Dumitru Burlan, fost locotenent de Securitate și sosie a dictatorului în anumite misiuni. La un moment dat, acesta a avut ca sarcină să se ocupe de vila din Primăverii. În postul de administrator al locuinței celor doi dictatori, Burlan putea observa tot ce se întâmplă în jurul cuplului prezidențial, scrie Impact.
Cea care avea cerințe cu totul speciale era Tovarășa, în special atunci când venea vorba de curățenie, fiind una dintre obsesiile sale. Pentru a le verifica pe femeile care se ocupau de igiena casei, ea așeza câte o frunză sub covoarele aflate în diferite încăperi. După ce angajatele terminau curățenia, erau verificate la sânge de către distinsă, ducându-se glonț în locul cu pricina. Dacă frunza ședea la locul în care a fost lăsată, cea care se ocupase de cameră era certată sau chiar înlocuită.
Familia Ceaușescu locuia în cartierul Primăverii din 1949, de când capul familiei ajunsese în sferele de conducere ale Partidului Comunist Român. Au schimbat mai multe case până la începutul anilor ’60, în funcție de pozițiile avute de Nicolae Ceaușescu. În final, au ajuns la imobilul care le-a devenit casă, localizat în Bulevardul Jdanov, pe care l-au rebotezat Primăverii, la numărul 50.
Când i s-a repartizat această vilă, el era deja secretar al Comitetului Central cu probleme organizatorice, ceea ce era a doua funcție în partid, și avea dreptul la patru reședințe. Era această casă de unde pleca la serviciu, apoi era cea din Snagov, unde petrecerea sfârșitul de săptămână. Avea una la Predeal, unde petrecerea Sărbătorile de Iarnă, și începuse să se contruiască și complexul de vile de la Neptun.