Stația de metrou Eroilor 2 își schimbă numele. Metrorex a făcut anunțul oficial
Metrorex redenumește stația Eroilor 2, iar aceasta va purta un alt nume până la sfârșitul acestui an. De altfel, a avut loc și un eveniment la stația de metrou Eroilor 2, de pe magistrala 5, pentru a marca această redenumire.
Stația de metrou Eroilor 2 își schimbă numele
Stația de metrou Eroilor 2 își schimbă numele, iar Metrorex a făcut anunțul oficial. Această stație de metrou se va numi altfel însă doar până la sfârșitul acestui an. Astfel, stația de metrou în cauză va purta numele de ”Opera Română”. De ce? Deoarece Opera Națională din București împlinește anul acesta 100 de ani, iar Metrorex a schimbat denumirea stației „Eroilor 2„ în ”Opera Română”, cu titlu onorific, până la sfârşitul anului.
”Metrorex este și va fi un promotor al evenimentelor culturale, întrucât, prin intermediul acestora, călătorii noștri se conectează cu arta, iar călătoria cu metroul în sine devine, astfel, o experiență culturală dinamică.
Sperăm ca acest eveniment să fie doar un început dintr-un lung șir de evenimente care să marcheze schimbarea de imagine a metroului bucureștean prin apropierea de cultură, de artă și de tot ceea ce este frumos, în general”, a declarat directorul general al Metrorex, pe nume Ștefan Paraschiv.
Despre Opera Națională București
În acest an, Opera Națională din București celebrează 100 de ani de la instituționalizare. Amintim că primul spectacol oficial a avut loc pe data de 8 decembrie 1921, cu premiera ”Lohengrin”, de Richard Wagner, ocazie cu care George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind să accentueze sprijinul și implicarea afectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura noastră.
Actuala clădire a Operei Române are o capacitate de 952 locuri. Aceasta a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu, sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet în vederea a două ample manifestări internaționale, respectiv al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august). Cu toate acestea, ea a fost inaugurată abia la 9 ianuarie 1954, cu spectacolul Dama de pică, operă de Piotr Ilici Ceaikovski.
Fațada clădirii, modificată față de ideea inițială a arhitectului, prezintă un portic cu 3 arcade monumentale, care sunt împodobite cu statuile a patru muze, și trei uși de acces, ce permit intrarea în holul fastuos înălțat pe două nivele. De menționat este că clădirea este clasată pe lista monumentelor istorice din București cu codul B-II-m-B-19004.
Sala de spectacole are o formă de potcoavă. În ce privește scena, aceasta are 24 m lățime, 20 m adâncime și 30 m înălțime, iar la ultimul etaj se regăsește Muzeul Operei.