Noul an școlar începe, iar autoritățile se așteaptă la o explozie de cazuri noi, în plină stare de alertă, drept pentru care au fost stabilite noi reguli, valabile de luni și transmise de ministrul Nelu Tătaru.
Anul școlar 2020-2021 începe cu dacă și cu parcă, spun elevii din Consiliul Național din România, care atrag atenția de câteva luni că statul trebuia să fie pregătit până acum cu tot ce trebuie. Tablete, dezinfectanți și măști gratuiti pentru copii. De altfel, necesitățile aduc dispute și în rândul părinților, care se plâng deopotrivă că nu e…de niciunele, deși școala stă să înceapă. Chiar dacă s-a anunțat că la școală va fi ca în armată, ostașii lipsesc de pe front.
Peste toate se adaugă regulile stricte atât pentru părinți, cât și pentru copii, dar și neliniștea care urmează, dat fiind că startul școlii poate fi și startul unui nou val epidemic. Drept pentru care, au fost gândite măsuri.
„În acest moment, trebuie doar recomandarea pentru cei cu comorbidităţi, cu boli cronice, pentru copiii care au acasă aparţinători şi vor să facă învăţământ online, pentru profesori care au comorbidităţi şi vor să predea online. Vor fi trei tipuri de adeverinţe necesare în funcţie de prezenţa sau nu a unei patologii. Avem acele recomandări care vin de la medicii curanţi sau medicii de familie pentru copiii care au patologie cronică. Acele recomandări sunt pentru cei care vor opta să facă învăţământul online.
Mai este o recomandare pe care o primesc acei copii care au acasă părinţi aparţinători cu comorbidităţi şi la fel vor să facă învăţământul online acasă. Există o altă recomandare pe care o dă un medic curant pentru profesori. Profesorii cu comorbidităţi pot la fel opta să predea online”, afirmă Tătaru.
Fără serbări de început de ani, fără revederi pline de emoție și îmbrățișări cu doamna și colegii de clasă. Începutul școlii va fi altfel, iar regulile impuse de dorința de a ne proteja copiii umbresc bucuria reîntâlnirii cu amicii și dascălii. Totul se va desfășura în condiții stricte și mersul la școală va deveni militărie, o realitate care trezește în fiecare nostalgia normalității. Nimic nu se negociază și nu se încalcă, mai ceva ca în epoca de aur. Și să nu ne amintim de leapșa sau tolăneala din pauzele mari, care duc pe o pantă abruptă farmecul pe care îl avea școala.