În urmă cu puțin timp, a fost înregistrat primul caz din România, în care o persoană vaccinată cu schema completă anti- Covid-19 a ajuns în stare gravă la spital după infectarea cu tulpina Delta. Este vorba despre un pacient de 71 de ani, care a avut simptome specifice, fiind transportat la spitalul din Iași.
Din păcate, inevitabilul s-a produs, astfel că un pacient vaccinat anti-Covid-19 s-a infectat cu tulpina Delta, având simptomatologie specifică. Bărbatul a fost adus de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, acolo unde se află sub supravegherea medicilor. Medicul Florin Roșu, managerul spitalului, a confirmat existența acestui caz, explicând totodată că acest caz este singular, iar pacientul prezintă și alte cormobidități.
„Acest lucru nu înseamnă că vaccinarea nu este eficientă și în fața variantei Delta”, a explicat medicul Florin Roșu, potrivit hotnews.ro.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că România se află la începutul valului patru al pandemiei, iar de la jumătatea lunii septembrie, țara noastră ar putea începe să administreze doza a treia de vaccin de la Pfizer, la o distanță de opt luni de la demararea campaniei de vaccinare.
“Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza 3. Suntem pe o pantă ascendentă a numărului de cazuri, iar persoanele cu boli cronice trebuie protejate”, a explicat medicul, susținând că tulpina Delta devine dominantă, ea fiind „extrem de infecțioasă, care presupune spitalizare și forme de bolă mai grave”.
Medicul Valeriu Gheorghiță a menționat faptul că, în ultimele opt săptămâni, cazurile cu tulpina Delta au crescut de cinci ori mai mult la nivel național. Acesta a atras atenția asupra procentului crescut
„Până pe data de 25 iulie 2021, practic săptămâna 29, au fost confirmate 127 de cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29.
Deci, ceea ce am observat este o creştere de circa cinci ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56%, deci mai mult de jumătate dintre ele, au avut ca rezultat variantă virală Delta, comparativ cu săptămâna precedentă, săptămâna 28, în care, din totalul secvenţierilor efectuate, doar 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.