În cursul serii de luni, minstrul Apărării, Vasile Dîncu a vorbit despre planurile pe care România le are cu privire la reintroducerea stagiului militar, având în vedere contextul războiului din Ucraina. Potrivit strategului militar, o nouă lege va fi propusă la finalul acestui an, urmând a intra în vigoare în 2023. Află despre ce este vorba și dacă și tu te-ai putea încadra!
Ministrul Apărării vine cu o veste bună pentru tinerii cu vârste curpinse între 18-35 de ani, care vor să se înscrie la stagiu militar care va fi reintrodus, cel mai probabil, în 2023, după adoptarea unei legi în acest sens.
Potrivit lui Vasile Dîncu, stagiul militar va fi voluntar, gratuit, iar persoanele interesate vor fi remunerate în această perioadă cu o sumă echivalentă cu salariu minim.
Mai mult, după perioada stagiului militar, care s-ar întinde pe o perioadă de 4 luni, tinerii vor putea decide dacă doresc să devină voluntari. În cazul în care nu își vor dori acest lucru, ei vor rămâne doar cu pregătirea militară care va fi asigurată de stat gratuit.
„Odată cu războiul din Ucraina lucrăm la un proiect de lege legat de stagiu militar voluntar, am proiectat un stagiu militar în jur de 4 luni, în funcție și de arme. Tinerii, în această perioadă, sigur că primesc uniformă, primesc și drepturi, nimeni nu trebuie să plătească nimic pentru pregătirea asta.
Se pot înscrie după aceea, când au terminat acest stagiu, pot să devină voluntari sau o nu devină, să aibă pur și simplu pregătire militară”, a declarat Vasile Dîncu, în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Ionuț Cristache pentru EVZ.
În funcție de meseria pe care tinerii o au la bază, în stagiu li se va oferi o poziție care ar putea avea legătură cu domeniul lor, în cazul în care acest lucru este posibil. De exemplu, dacă un tânăr lucrează în domeniul IT, acesta ar putea primi în stagiu o poziție de apărare cibernetică.
De asemenea, ministrul Apărării a fost întrebat în cadrul emisiunii citate care va fi cadrul de funcționare al acestei legi și cine se poate înscrie. Potrivit oficialului, oricine se încadrează în categoria de vârstă se poate înscrie, atâta timp cât va reuși să treacă de un interviu, de vizita medicală și de un test psihologic.
„O să vedem când va fi, probabil că de la anu (2023) cred că în această toamnă vom finaliza această lege. Între 18 și 35 de ani, oricine poate să ceară ca să facă un stagiu militar, sigur, se face un interviu, se face o vizită medicală, un examen psihologic…”, a explicat ministrul Apărării, potrivit sursei citate.