Spune adio centralei termice din apartament. Toți românii trebuie să știe aceste alternative
Odată cu răcirea vremii, când căldura razelor solare nu mai pare să fie suficientă, iar sistemul centralizat nu reușește să facă față, avem nevoie de soluții rapide. Când gradele încep să ajungă din ce în ce mai aproape de zero, evident cea mai la îndemână soluție este centrala pe gaz. Însă aceasta nu poate fi instalată oriunde din diverse motive.
Alternative la centrala termica pe gaz
Din fericire există și alte metode de a încălzi locuința. În continuare vă prezentăm câteva alternative la centralele pe gaz.
Aeroterma
Probabil unele amintiri din copilărie legate de aerotermă te pot determina să o ignori. Însă, odată cu tehnologizarea din ultimii ani și bătrânul dispozitiv a evoluat foarte mult față de suflătoarea anemică de odinioară.
Deoarece, aceste aparate sunt ieftine și ușoare, se pot muta foarte ușor din cameră în cameră, după necesități. Totodată, mai nou, sunt și destul de eficiente, reușind să încălzească o cameră de 15-20 de metri pătrați într-un interval de timp relativ scurt. Mai mult de atât, important este că aeroterma nu ocupă foarte mult spațiu și nu este necesar să găurești pereții pentru a încălzi locuința.
Caloriferul electric
O altă metodă din vremurile trecute, prin care poți să îți încălzești locuința, este caloriferul electric pe roți. Acest aparat poate avea la bază principii diferite. Indiferent că funcționează pe ulei, cu ventilator sau bloc ceramic, instalarea lui este cât se poate de ușoară și rapidă. Adică îl conectezi la o sursă de curent electric și îl pui la treabă. Totodată, datorită suportului cu roți îl poți muta acolo unde ai nevoie, oricât de mare sau greu ar fi.
Panourile radiante
Montarea acestor panouri în casă reprezintă o soluție mai elegantă. Panourile radiante dau căldură pe baza unor raze infraroșii, invizibile și complet sigure. Mai mult, sunt și printre cele mai stilate metode de încălzire, pentru că pot lua forma unor tablouri sau panouri decorative, în diferite culori, forme și tipare.
Pe de altă parte, față de alte soluții, aceste panouri încălzesc pereții, nu aerul, fiind opțiunea cea mai potrivită pentru cei care suferă de alergii. Un minus al acestor panouri ar fi faptul că ai nevoie de un specialist pentru montaj și pentru conectarea la rețeaua electrică.
Pompe de căldură
Soluțiile menționate până acum sunt aplicabile în apartament. Însă, dacă locuiești la casă, există și alte metode mai economice pentru a-ți încălzi locuința. Pompele pe căldură folosesc energia nelimitată și gratuită disponibilă în mediu și extrag căldură din sol, apă sau aer.
Pentru a pune în funcțiune sistemul, este folosită doar o mică parte din energia rețelei electrice. Însă, per asamblu, este o variantă ecologică, prin care poți încălzi locuința.