România trece printr-o criză dură, atât din cauza pandemiei COVID-19, din cauza unei iminente crize economice, dar cel mai grav datorită unei crize acute de personal medical și de echipamente medicale de protecție.
Într-un moment dificil pentru sistemul medical românesc, când avem cadre medicale deja infectate (vezi cazul Suceava), și când din punct de vedere logistic România, la capitolul echipamentelor stă foarte prost, secția ATI din Spitalul Orăștie demisionează în bloc, cadrele medicale fiind extrem de nemulțumite de faptul că nu au primit echipamente de protecție împotriva coronavirus. La secția ATI din Orăștie lucrau un singur medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere. Toți au demisionat, și au făcut-o în cel mai incredibil mod, s-au ridicat şi au plecat, lâsând pacienţii în grija unei singure asistente.
Potrivit informațiilor, la Orăștie, potrivit unui ordin transmis de Vasile Potecă, prefectul județului Hunedoara, Spitalul Municipal Orăștie a devenit spital suport pentru tratarea pacienților de coronavirus, lucru care i-a revoltat pe medici, care spuneau că nu au apartura și nici echipamentele medicale necesare pentru a putea face față unei astfel de situații. Grațiela Achim, managerul Spitalul Muncipal Orăștie, a declarat că nu a avut cunoștințe despre această decizie, în masă a întregului grup, punând pe seama faptului că se simt amenințați, în pericol și că pot deveni victime colaterale ale acestui virus, decizia de a demisiona.
”Sunt stupefiată! Se simt amenințate, în pericol, că pot deveni victime colaterale ale acestui virus. Este un calvar! Nu o să fie activitate pe terapie intensivă, în dimineața asta noi, culmea, chiar în dimineața asta, aveam întâlnire cu un alt medic pe care voiam să-l luam în cadrul spitalului. Doamna a decis să vină la noi, va fi incadrată, dar își va putea începe activitatea doar după Paști.”, a declarat Grațiela Achim, managerul Spitalul Muncipal Orăștie.
Pe de altă parte, situația este dramatică, având în vedere că erau destul de mulți pacienți internați la secția de ATI a spitalului, care acum sunt rămași fără îngrijire medicală. Demisia acestora vine și pe fondul faptului că acolo sunt infectați trei medici la secţia de Oncologie, unul pe secţia de Terapie Intensivă şi un medic de la secţia de Interne. Totodată sunt 13 pacienți infectați, 10 la secţia de Boli Infecţioase și 3 la Terapie Intensivă, iar situația este cu atât mai complicată cu cât și alte spitale din județ au probleme cu stocurile și echipamentele, iar Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, județul vecin, a anunțat că nu mai primește pacienți din alte părți.
”Stocurile pe cale de epuizare și, în foarte multe cazuri, lipsa totală a echipamentelor de protecție expune personalul medical infectării și ulterior îi transformă pe colegii noștri în vectori de transmitere a infecției. Confirmarea diagnosticului prin trimiterea probelor în centre universitare implică timp și consum de medicamente și echipamente medicale. Normalitatea presupune aparatura necesară la nivelul județului și testarea întregului personal medical având în vedere implicarea acestuia în contextul pandemiei.
Rugăm insistent Comitetul Județean pentru Situații Speciale de Urgentă să asigure aprovizionarea în cel mai scurt timp a unităților sanitare publice și private (medicina de familie) cu echipament de protecție și materiale de dezinfecție. Apelul nostru coagulează strigătele de disperare ale colegilor din întregul județ” au transmis reprezentanții Colegiului, într-un comunicat de presă.
Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, la fel ca și managerul spitalului, nu știa de această decizie în bloc, iar reacția acestuia a fost una, de asemenea, de surprindere, acesta neștiind nici de lipsa echipamentelor și că, la momentul la care scriem acest articol, a decis să plece spre Orăștie.
”Cu chiu, cu vai am dat de managerul de la Orăștie și mi-a adus la cunoștință că cinci infirmiere, cinci asistenți medicali și medicul de pe secția de ATI s-au ridicat și au plecat spunând că le este frică să mai facă meseria de medic, să-și mai slujească pacienții. Am întrebat despre motiv. Este lipsa echipamentelor? Mi s-a spus că nu. Acum sunt în drum spre Orăștie.
Au acolo tot ce le trebuie, dar au spus că le este frică de acest coronavirus și că dacă vor lucra acolo vor muri. Aceasta este explicația care mi-a fost dată. În spital nu sunt internate persoane infectate cu Covid-19. Azi dimineața am suspendat din funcție managerul spitalului de la Deva. Sâmbătă a fost într-o emisiune la TV și s-a apucat să facă fel de fel de afirmații, care în loc să încurajeze, nu a făcut decât să demobilizeze.”, a declarat Vasilică Potecă, prefectul județului Hunedoara.