De ce Turcia ar ajunge să facă spitale în România: planul lui Teodorovici

de: Diana Radu
29 03. 2019

Teodorovici nu mai vrea ca spitalele regionale de la Craiova și Constanța să se facă cu bani europeni, pentru că se pierde timp. Are o idee mai bună.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, s-a răzgândit în privința finanțării celor două spitale regionale. Nu va mai aștepta după fondurile europene. Vrea, în schimb, să folosească banii care au fost alocați pentru armată. Asta în condițiile în care România și-a luat un angajament față de NATO că va cheltui 2% din PIB pentru apărare.

În plus, spitalele regionale de la Craiova şi Constanţa urmează să fie construite printr-un parteneriat public-privat cu două ţări, una dintre acestea va fi Turcia.

Teodorovici crede că a găsit soluția perfectă pentru spitalele regionale

Lucrările pentru cele două spitale regionale sunt prevăzute să înceapă de anul acesta. Și potrivit ministrului Finanțelor acestea ar trebui să fie gata în cel mult trei ani.

„Vor fi două spitale atât publice, cât şi cu caracter militar fiind în două zone în care sunt baze militare NATO. Se merge pe ideea de a prelua un spital ca model deja construit. Știm exact cât durează construcţia, cât costă efectiv, banii vor prevăzuiţi în bugetul Ministerului Apărării, pentru că vor face parte din cei 2% pentru apărare. Va fi făcut un act normativ exact ca în sistemul echipamentelor militare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Spitalul regional de la Craiova ar fi trebuit să fie construit din fonduri europene, conform proiectului inițial în care mai erau incluse încă două spitale regioanale din Iași și Cluj.

Însă finanțarea proiectului s-a schimbat, după ce Sorin Pintea, ministrul Sănătății, a declarat în februarie că „dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale Cluj şi Craiova nu vor fi finalizate rapid, va fi depusă în prima fază la Comisia Europeană doar cererea de finanţare pentru spitalul de la Iaşi, fiind cel mai înaintat în privinţa documentaţiei – erau terminate la acea vreme studiul de fezabilitate şi impactul de mediu”.

Spitalul regional de la Iaşi va costa 400 de milioane de euro, potrivit unui studiu de fezabilitate întocmit de experţii străini, mai anunța atunci Pintea.