A fugit din România, după ce a fost acuzată că a fost implicată în moartea partenerului său de viață, cu care nu era căsătorită decât de o lună de zile. Și-a deschis un club de lux, apoi a devenit spioană. Care este povestea Elenei Constantinescu, cunoscută și sub numele Helen O’Brien. Foto
S-a născut la București, pe data de 14 decembrie 1925, fiind fiica unui mare proprietar de imobile din capitală și a unei ducese rusoaice, de origine germană. Elena Constantinescu, așa cum a fost botezată la momentul nașterii, a fost o copilă și o tânără fermecătoare.
Și-a trăit copilăria și adolescența în București, fiind fascinată de cluburile de noapte, astfel încât a început să viseze că, într-o zi, va deține și ea un astfel de local. Tinerețea Elenei Constantinescu a fost trăită sub semnul aventurii, învățând călărie și luând cursuri de pilotaj.
S-a căsătorit foarte devreme, în anul 1946, cu ofițerul aviator Kenneth Archer. La circa o lună de zile, a rămas văduvă, moartea soțului său fiind una controversată. Bărbatul a fost împușcat în brațele frumoasei tinere de un soldat englez, care a tras prin ușă, crezând că în spatele ei se află un militar rus.
Părinții lui Kenneth Archer au acuzat-o pe Elena Constantinescu că ar fi fost vinovată de stingerea din viață a copilului lor. Tatăl ofițerului a denunțat-o la Scotland Yard, astfel încât tânăra a decis să fugă din România. În plus, comuniștii au acuzat-o că ar fi avut legături cu armata britanică.
Elena Constantinescu a fugit din România și s-a stabilit în Londra, unde a apelat la calitățile sale fizice pentru a-și găsi un loc de muncă. A fost vânzătoare de țigări, apoi animatoare și dansatoare într-un local în care impresiona pe toată lumea cu mișcările sale. A devenit hostess, ulterior, la un club de noapte.
Proprietarul celui din urmă local, Jimmy O’Brien, s-a îndrăgostit de frumoasa româncă și a luat-o de nevastă. Astfel, Elena Constantinescu a devenit Helen O’Brien și, totodată, patroană de club, așa cum și-a dorit. Localul ei și al soțului său a ajuns să fie unul dintre cele mai celebre din Londra.
Pentru a deveni membri ai clubului de noapte, doritorii trebuiau să achite an de an o taxă de o guinee, o monedă de aur ce valora 20 de șilingi. Multe nume importante au trecut pragul localului – nu o singură dată. Dintre acestea îl amintim și pe Nicu Ceaușescu.
Fiul lui Nicolae Ceaușescu a fost înfruntat de Helen O’Brien, care l-a taxat pentru comportamentul urât pe care l-a avut față de fetele ce erau angajate în locul cu pricina. Pe una o pipăise, pe a doua ar fi mușcat-o pe gât. Helen O’Brien nu l-a mai suportat și l-a dat afară din local.
Te-ar putea interesa și: Românca pe care Ceaușescu a făcut-o cadou unui dictator african: povestea fantastică, de la canibali la Securitate
”În primul rând, nu e fiul președintelui nostru, ci e fiul președintelui vostru; în al doilea rând… îl bag în mă-sa!”, a fost mesajul pe care Helen O’Brien i l-a transmis agentului lui Nicu Ceaușescu, care insista ca băiatul să fie lăsat în club.
În localul lui Helen O’Brien ajungeau și maharadjahi, sultani, ambasadori, atașați de ambasară, nume nobiliare, mulți parlamentari, dar și foarte mulți înalți demnitari. În anul 1958, românca cu trăsături senzuale a fost contactată de un ofițer român de contrainformaţii, care lucra sub acoperire ca diplomat la ambasada Republicii Populare Române din Londra.
Acesta i-a propus tinerei să lucreze ca spioana și i-a promis că, dacă va accepta, îi va aduce părinții în Londra. Helen O’Brien a refuzat oferta, fiindcă nu suporta comuniștii. În schimb, a acceptat una din partea MI5 și MI6, Serviciul de Informaţii Externe Britanic.
Helen O’Brien dădea mai departe informații pe care animatoarele sale le obțineau de la numele importante care frecventau clubul său și al partenerului său de viață. Localul a funcționat patru decenii.
Fosta Elena Constantinescu a revenit în România în anul 1990. Doi ani mai târziu, ea și soțul său și-au închis afacerea și s-au retras în Franța.