08 aug. 2024 | 18:48

Spectacol pe cer în luna august 2024. Când vor fi vizibile Perseidele

Diverse
Spectacol pe cer în luna august 2024. Când vor fi vizibile Perseidele
Spectacol pe cer în luna august 2024. Când vor fi vizibile Perseidele

Surpriză pentru pasionații de astronomie și nu numai. În luna august, vor fi vizibile Perseidele, iar pe cer va fi un adevărat spectacol. Când vor putea fi observate stelele căzătoare, potrivit specialiștilor. Acestea se văd cu ochiul liber, în fiecare an.

Perseidele, un spectacol al naturii în luna august

Perseidele se numără printre cei mai cunoscuți meteori. În luna august, cerul va fi martorul unui spectacol al acestora, în câteva seri. Este unul dintre cele mai așteptate momente de către pasionații de astronomie și nu doar de ei. Punctul maxim al curentului de meteori numiți Perseide are loc în nopțile de 11, 12 și 13 august. În aceste seri, Perseidele pot produce între 50 și 80 de meteori pe oră, dar este posibil ca activitatea lor să fie și mai intensă.

”Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Sunt cei mai des observați pentru că atunci este perioada concediilor când mulți stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai mulți meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente. De observat în noaptea de 11/12 și 12/13 august. Luna nu va deranja mult observațiile”, informează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Ce sunt așa-zisele stele căzătoare

Perseidele sunt una dintre cele mai cunoscute ploi de meteori care apar anual în august. Acești meteori sunt particule de praf și rocă provenite de la cometa Swift-Tuttle. Când cometa trece pe lângă Soare, ea lasă în urmă o bandă de particule, iar atunci când Pământul traversează această bandă, devin vizibile ca meteori, sau ”stele căzătoare”. Cel mai bine se văd din locuri întunecate, fără lumină ambientală.

”Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa. Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afară la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer.

Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi… nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului! Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare. Cu cât locul de unde observați este mai întunecat, adică nu aveți lumini împrejur, cu atât veți vedea mai mulți meteori. Dacă nici luna nu se află pe cer, puteți observa în condiții ideale meteorii”, mai spun astronomii.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro