Spectacol pe cer în această noapte. Are loc una dintre cele mai puternice ploi de stele

de: Iulia Statie
06 05. 2021

Pe români îi așteaptă o mare surpriză pe cer în această noapte. În noaptea de joi spre vineri va putea fi observată una dintre cele mai puternice ploi de stele, fără a fi nevoie de echipament special. Cu siguranță toată lumea va aprecia spectacolul superb oferit.

Spectacol impresionant în această noapte. Ploaia de stele va putea fi observată fără echipament special

Deși nu va fi nevoie de echipament special pentru observarea meteorilor, locul în care aceștia vor fi mai vizibili nu poate fi anticipat. În noaptea de joi spre vineri se va atinge maximul curentului de meteori eta-Aquaride, astfel că va exista un adevărat spectacol pe cer. Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic ‚Amiral Vasile Urseanu’ a dezvăluit cum trebuie să se pregătească oamenii pentru acest eveniment.

„Dacă pui telescopul, acesta măreşte şi nu te ajută cu nimic să vezi o parte mai mică de cer. În privinţa orelor, nu există o oră fixă la care se produce, pentru că maximul unui curent de meteori durează ore întregi, poate şi zile, drept pentru care, chiar dacă maximul a fost undeva când era dimineaţă la noi, se poate se vedea şi în următoarea seară.

Orele nu sunt aşa de importante. Ce este mai important: să privească oamenii cerul după miezul nopţii, până la răsăritul Soarelui – măcar o oră, neîntrerupt – iar cel mai bine, mai spre dimineaţă, pentru că locul de unde vin meteorii, radiantul, se ridică după miezul nopţii pe cer şi e bine să fie deasupra orizontului, ca să se vadă meteorii.”, a spus Adrian Șonka pentru Agerpres.

Recomandarea experților: cei ce se află în afara orașului vor putea observa mai bine spectacolul de pe cer

În același timp, Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic ‚Amiral Vasile Urseanu’, a precizat că spectacolul va fi mult mai vizibil în afara orașului, dar și persoanele aflate în mediul urban se vor putea bucura de ploaia de stele. Cei ce se află mai departe de oraș vor putea să observe cel puțin 10-20 de stele căzătoare pe oră, potrivit expertului.

„E ceva clasic pentru fiecare curent de meteori: ieşi afară undeva în afara oraşului şi te uiţi măcar o oră cu ochiul liber pe cer, după miezul nopţii. Meteorii, stelele acestea căzătoare, sunt foarte rapide şi lasă dâre luminoase pe cer, e proprietatea lor specială aceasta. (…) Teoretic, sunt 40 pe oră. Practic, se văd jumătate şi dacă stai în oraş vezi şi mai puţine: să vezi cinci-şase stele căzătoare într-o oră nu e destul de spectaculos. De aceea e mai bine să ieşi în afara oraşului, ca să vezi măcar 10-20 de stele căzătoare pe oră.”, a adăugat acesta.

Planetele Jupiter și Saturn vor putea fi văzute cu ochiul liber. În ce moment al nopții se va întâmpla

Surprizele de pe cer nu se opresc aici. Spre dimineață, oamenii vor putea vedea și planetele Jupiter și Saturn, ce vor fi vizibile și fără echipament special, motiv de bucurie pentru cei ce vor să surprindă momentul spectaculos din această noapte.

„Dacă oamenii se uită după meteorii aceştia cu ochiul liber, vor vedea că înspre dimineaţă răsar planetele Jupiter, Saturn. Se văd foarte frumos, deci vezi ceva în plus. E şi Calea Lactee acolo, dacă priveşti înspre sud-est. Cerul este destul de frumos în perioada aceasta dimineaţa sau după miezul nopţii.”, a spus Adrian Șonka.