Românii sunt avertizați de pericolul pe care îl pot întâmpina în piață atunci când doresc să cumpere fructe, inclusiv cireșe. Potrivit specialiștilor în sănătate, în această perioadă există în piețe cireșe aduse din Turcia, tratate cu substanțe toxice pentru organism.
Potrivit ultimelor informații, pe piețele din România au fost puse la vânzare cireşe din Turcia, tratate cu Imazalil şi Thiabendazon, substanţe considerate toxice. Acestea au venit însă cu recomandarea de a nu le fi consumată coaja, ca și cum acest lucru ar fi atât de simplu, ele fiind niște fructe extrem de mici. Directorul general în ANPC Paul Anghel reaminteşte că legislaţia europeană interzice folosirea acestor substanţe în agricultură, consumul fructelor putând afecta ficatul şi rinichii.
„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirma în urmă cu ceva timp Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care era menţionată substanţa, potrivit Antena3.ro.
Cunoscutul medic, Adina Alberts, a explicat într-o postare publicată pe o rețea de socializare diferența între cireșele de pe piață și riscul pe care ni-l asumăm atunci când alegem cireșele străine, mai cărnoase și mai dulci. Potrivit acesteia, plăcerea de moment este plătită cu riscul sănătății noastre.
”TREBUIE SĂ ȘTIM CE MÂNCĂM!
Am făcut pt dvs o comparație simplă, între o cireașă din Grecia și una românească. Înțeleg că există diferențe de soi, de pământ, de climă… Este “minunat” ca o cireașă să fie super dulce, super cărnoasă, să nu aibă viermi, să nu se strice repede chiar dacă stă ore întregi, zile întregi, în căldură, pe o tarabă în piață.
Cum credeți că pot fi îndeplinite aceste “deziderate” organoleptice?! Cu prețul sănătății noastre, evident! 18 lei pentru 1 kg de cireșe dolofane din Grecia ca să ne fie scurtată viața cu o zi sau două… Și până când tehnologia ne va permite să mergem la cumpărături cu un aparat de măsurare a “mizeriilor” din alimentele de pe rafturi sau tarabe, nu ne rămâne decât să ne orientăm după aspect! #SanatateaTAPrioritateaMEA”, spune dr. Adina Alberts, pe contul personal de Facebook.