Specialiști în agricultură din România au anunțat că vom avea creșteri uriașe ale prețurilor, mai ales pentru produsele alimentare. Astfel încât, anul 2020 nu va fi unul tocmai bun pentru buzunarele românilor.
Conform informațiilor de la Ministerul Agriculturii, România va înregistra o creștere uriașă a prețurilor pentru alimente. Anul agricol din 2019 poate să pună capăt maximelor de exporturi, mai ales ale grâului. Potrivit analiștilor, creșterea prețurilor va urca semnificativ față ce anii precedenți. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru sunt secetele, care au avut loc în masă anul trecut pe teritoriul țării noastre. Așadar, agricultorii români au sesizat scăderi în producțiile lor. România nu va mai exporta nimic ca în anii precedenți, conform MEDIAFAX.
”Cert este că producția de rapiță va fi mult diminuată, datorită suprafețelor o dată, și nici producția apoi nu se va înscrie cum a fost acum doi ani de zile. Suprafața de floare va fi mult diminuată datorită tratamentului seminței. Mulți fermieri au refuzat să mai semene această cultură de floarea soarelui”, a spus Nicolae Vasile, inginer agronom.
Anul 2018 a avut condiții meteorologice ideale, astfel încât producțiile fermierilor au decurs ca la carte. Tot în acel an, România a avut o înregistrare a recordurilor istorică, în ceea ce privește majorarea culturilor. Problema este că noi exportam cantități importante de cereale, respectiv 0.59 CUT 1.02, în anii precedenți. Conform declarației pe care a dat-o Mircea Coșea, în acest an nu se va mai exporta 1.04 CUT 1.10. Totodată acest lucru duce la o cantitate mare de importuri, mai ales în cazul legumelor și fructelor, avertizează specialiștii.
Potrivit Ministerului Agriculturii, recolta de grâu din anul 2019 este cu aproximativ 80.000 de tone mai mică, raportat la producția record din 2018. Așadar, anul 2019 pentru România mai este cunoscut ca și „anul secetei”, având consecințe puternice și până în prezent. Mircea Coșea, analist economic, a susținut sursei citate de mai sus că ”România va trebui din nou să importe produse alimentare”.