27 ian. 2021 | 10:13

Specialiștii avertizează. Limba, un nou organ care poate indica prezența Covid-19 în organism. La ce simptome trebuie să fim atenți

Sănătate
Specialiștii avertizează. Limba, un nou organ care poate indica prezența Covid-19 în organism. La ce simptome trebuie să fim atenți
Limba, nou organ care indică prezența Covid-19 Sursă poză: businessinsider.es

Un studiu realizat pe mai mult de 600 de pacienți descrie „limba covid” un simptom care ar putea indica noul coronavirus în organism. Specialiștii Spitalului Universitar La Paz din Madrid au constatat modificări ale mucoasei bucale la 25% dintre pacienții analizați.

Noi simptome în depistarea Covid-19

Studiul a început în primăvara anului 2020, atunci când spitalele din Spania au fost asaltate de pacienți infectați cu Covid-19, astfel că a fost nevoie de o regestionare a unităților medicale din toată țara. Din păcate, mai multe specializări considerate mai puțin prioritare au dispărut temporar, făcându-se loc pentru pacienții veniți în stare gravă, din cauza infecției cu virusul nemilos.

Unul dintre medicii dermatologi căruia i s-au anulat operațiile pentru tumori de piele s-a oferit voluntar în îngrijirea și analizarea pacienților în diferite stadii ale infecției, primiți într-un spital de campanie. Medicul Almudena Nuño González nu a putut să renunțe la analiarea pacienților și din perspectivă dermatologică, astfel că a constat un aspect neobișnuit al limbii la majoritatea pacienților infectați.

„Am găsit câteva modificări ale limbii care până atunci nu fuseseră observate: este o limbă mărită, cu predispoziție de inflamare, în care puteți vedea semnele dinților. De asemenea, limba prezintă anumite zone cu leziuni depapilate, iar alte zonee în care papilele sunt turtite. Arată ca o limbă cu pete roz ”, a explicat Nuño González, a cărui echipă a transmis aceste concluzii într-o declarație oficială, în cursul zilei de marți.

Ce alte simptome au mai fost identificate

Dermatologul și colegii săi au studiat 666 de pacienți internați în perioada 10-25 aprilie 2020 la spitalul de campanie Ifema. Vârsta medie a pacienților cu Covid-19 era de aproximativ 56 de ani, aproape jumătate dintre aceștia fiind de origine latino-americană.

Toți pacienții au avut pneumonie ușoară sau moderată. Analiza medicilor arată că mai mult de 25% dintre pacienți au prezentat, de asemenea, modificări ale mucoasei bucale, cum ar fi papilita linguală tranzitorie (11%), cu aspect similar unor mici coșuri pe limbă, ulcere bucale (7%), limba mărită cu urme de dinți pe părți (7%), senzație de arsură (5%) și umflarea limbii cu depapilarea menționată mai sus(4%), conform rezultatelor anchetei, publicate deja în în luna septembrie.

Nuño González menționează că anumiți factori ar putea explica unele dintre aceste simptome, cum ar fi unele medicamente sau ventilația cu oxigen, care usucă gura și poate irita limba.

„Limba depapilată se datorează 100% covidului, deoarece acest lucru nu se întâmplă în niciun caz sau tratament. Este o constatare care poate ajuta la diagnostic, asmeeni pierderii mirosului sau a gustului. Sunt simptome foarte caracteristice ”, adaugă el, potrivit El Pais.