Restaurantul Spartan din Viena se închide în semn de protest. Angajații români se plâng că au rămas fără loc de muncă. Reacţia şefilor
Decizia Austriei de a vota împotriva accederii României în spațiul Schengen l-a înfuriat și pe cunoscutul antreprenor Ștefan Mandachi. Ca urmare a acestei situații, acesta a luat o decizie drastică în ceea ce privesc restaurantele sale Spartan. Într-un comunicat oficial, lanțul Spartan închide toate restaurantele din Austria.
Angajații români acuză salarii neplătite
UPDATE 17 decembrie, ora 09.20: Restaurantul deținut de lanțul Spartan din Viena se închide. Angajații din regiune, care activau la unitatea comercială cu pricina, acuză că au rămas fără locuri de muncă chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Românii susțin că nu și-au primit banii cuveniți.
„Asta e legea, o să-și recupereze banii”, a fost reacția șefilor firmei.
Foștii angajați ai restaurantului Spartan din Viena au intrat în concediu de odihnă, în ultimele săptămâni. Totul, pe fondul unor lucrări de renovare. Când s-au întors la locul de muncă, însă, au descoperit că totul era „încărcat în trei tiruri”. În local, pe jos, erau aruncate resturi de mâncare. Într-un apel ulterior, au fost anunțați că localul Spartan din Viena se închide.
Românii spun că plata veniturilor aferente activității lor a fost amânată. Reprezentanții lanțului de magazine explică, într-o intervenție pentru Libertatea, că avocatul companiei și reprezentanții firmei de contabilitate din Austria au recomandat intrarea în insolvență, ca procedură de închidere a magazinului. Drept urmare, salariile angajaților pe lunile noiembrie și decembrie nu au putut fi achitate.
„Oamenii își vor primi banii la milimetru într-o perioadă de 3 săptămâni. Așa ne-a spus avocatul”, a declarat, pentru sursa citată, managerul general Gabriel Melniciuc.
Știre inițială
Decizie radicală luată cu franciza Spartan din Austria
În urmă cu aproape un an de zile, antreprenorul Ștefan Mandachi anunța deschiderea de restaurante Spartan, tocmai în Austria. În tot acest timp, activitatea localului a funcționat bine, Ștefan Mandachi fiind relativ mulțumit de profiturile câștigate de aici.
Dar, iată că a venit anul 2022, și mai exact luna noiembrie, lună în care Austria surprindea toată comunitatea europeană prin decizia sa. În ședința JAR, Austria anunța refuzul de a vota pentru, referitor la aderarea României în spațiul Schengen.
Diplomația românească a făcut toate demersurile necesare pentru a convinge statul austriac să-și schimbe poziția anunțată. Din păcate, în ziua votului, Austria vota pentru Croația, dar scotea România în afara spațiului Schengen. Imediat după votul anunțat, în spațiul public social și politic românesc au apărut reacțiile dure, mai ales la adresa cancelarului austriac, de altfel motorul decizional.
Companii de stat, etități administrativ locale, precum și persoane civile au decis să boicoteze companiile cu capital austriac de pe teritoriul românesc. Instituții bancare, precum BCR-Erste, sau Raiffeisen, publicau comunicate prin care își arătau suportul față de România și contrau, într-o anume măsură, votul Austriei.
Dar, a venit și decizia surprinzătoare care anunță suspendarea licenței de francizare a lanțului de restaurante Spartan. Antreprenorul Ștefan Mandachi deține compania mamă, Strong MND Corporation. Dar, referitor la franciza din Austria, directorul general Spartan, Gabriel Melniciuc, este cel care a făcut acest anunț.
„Prin contractul de franciză putem cel mult să suspedăm licențele de utilizare a mărcii”
Directorul general Spartan, Gabriel Melniciuc, într-un comunicat de presă, explică care este situația francizei depe teritoriul austriac și, conform legislației, care sunt demersurile pe care le poate lua, în contextul acestei situații de criză:
„Afacerea noastră are la bază franciza, avem 42 de locații francizate, mai multe decât cele proprii. Am avut zeci de francizați cu propriile societăți comerciale, iar noi nu avem calitatea sau cadrul legal ca să intervenim în actul de administrare al acestora.
Prin contractul de franciză putem cel mult să suspedăm licențele de utilizare a mărcii. Noi, compania mamă, operăm doar în România și nu avem raporturi contractuale sau puncte de lucru în afara țării.
Deși nu avem drepturi sau obligații juridice in administrarea companiilor francizate, facem toate demersurile ca drepturile angajaților să fie respectate în primul rând.” precizează directorul general Spartan, Gabriel Melniciuc.
În același comunicat, directorul acuză proasta colaborare cu autoritățile austriece din acest domeniu. Decizia de o posibilă suspendare a licenței de francizare vine nu doar pe fondul situației din aceste zile.
A venit și pe fondul relațiilor proaste cu autoritățile austriece: „Comunicarea cu austriecii a fost dezastruoasă. Toate tentativele francizatului de redresare a businessului au fost ignorate fără a primi vreo explicație. În urma consultării cu avocatii și cu firma de contabilitate, francizatul Spartan Franchise GMBH a solicitat insolvența.”, a mai spus directorul general Spartan, Gabriel Melniciuc.