Spanakopita, desertul favorit al lui Teo Trandafir. Ce a dezvăluit vedeta, rețeta e atât de simplă

de: Năstase Mirabela
11 12. 2020

Spanakopita este o rețetă grecească. Ea înseamnă plăcintă cu spanac și brânză și este desertul preferat al prezentatoarei de la Kanal D, Teo Trandafir. Cum se prepară și ce a declarat vedeta.

Spanakopita, desertul favorit al lui Teo Trandafir

Teo Trandafir a spus că ea și fiica sa sunt amatoare de mâncare ușoară. De aceea, aceasta obișnuiește să-și comande mereu desertul preferat.

”Suntem amatori de mâncare ușoară și avem un restaurant grecesc foarte bun în zonă, în care avem încredere. O să mâncăm plăcintă cu spanac (spanakopita), kokkinisto (tocană de vițel în sos de roșii) și ce ne vor mai propune cei de la restaurant”, a declarat Teo Trandafir.

Dar cum se face Spanakopita? Se prepară rapid și se poate folosi atât spanac proaspăt, cât și congelat.

Ingrediente Spanakopita

  • 1 pachet cu 12-14 foi subțiri de plăcintă (nu foietaj)
  • 100 ml ulei de măsline (pentru uns foile)

Umplutura cu spanac

  • 750 g spanac proaspăt sau 500 g spanac congelat (frunze)
  • 3-4 cepe verzi sau 2 cepe vechi
  • 3-4 căței de usturoi (opționali dar recomandați) sau leurdă, usturoi verde
  • 30 g unt + 25 ml ulei de măsline (o lingură)
  • sare, piper
  • puțină nucșoară rasă (opțional)
  • 4 ouă
  • 350 g brânză sărată (feta, telemea)
  • o legătură de pătrunjel verde

Se spală spanacul proaspăt în mai multe ape reci, după care se pune la scurs. Se pregătește și ceapa verde, usturoiul și verdeața.

Mod de preparare Spanakopita

Într-o cratiță largă sau o tigaie adâncă se pun la încălzit untul și o lingură de ulei de măsline. Se adaugă ceapa verde tăiată rondele, puțină sare și 2 căței de usturoi tocați mărunt. Se călește totul la foc mic, sub capac, apoi se pun frunzele de spanac proaspăt. Se pune capacul peste tigaie și se lasă totul să se înmoaie vreme de 4-5 minute. Apoi, se oprește focul și se trage tigaia deoparte. Se strecoară sucul lăsat de ceapă și spanac, se scurg bine frunzele de spanac și se mai pune din nou lichidul pe foc ca să mai scadă până se reduce la un sfert din cantitatea inițială. Se trage tigaia de pe foc, se așteaptă să se răcorească înainte de a se pune din nou frunzele de spanac în ea. Se adaugă apoi ultimii doi căței de usturoi zdorbiți, dar și pătrunjelul verde tocat. Apoi, se sparg cele patru ouă crude și se sfarămă brânza care se distribuie deasupra spanacului sotat. Se asezoneaază cu sare, piper și puțină nucșoară rasă. Se amestecă totul și se gustă de sare și piper.

Cum se montează Spanakopita

Se pune cuptorul la încins la 170 de grade, adică treapta medie pentru cele pe gaz. Se alege tava potrivită, se pregătesc foile de plăcintă, uleiul de măsline și o pensulă. Se ung fundul și pereții tăvii cu puțin ulei. Apoi, se numără foile subțiri din pachet. Se împart în două părți. Foile de plăcintă se ung individual, iar foaia a șasea nu se mai unge deoarece pe ea vine stratul de umplutură. Se continuă la fel cu următoarele patru foi, se pliază spre mijloc marginile aluatului și se ung bine și acestea. Ultimele doi se plisează și se așază deasupra. Plăcinta cu spanac și brânză, numită Spanakopita, se dă la cuptor pentru 40-45 de minute. Se va rumeni la suprafață.