În Spania, i se spune „alioli”. În Franța, „aïoli”. În Italia, poartă denumirea de „aglioli” sau „aioli”. Aioli cu mere, așa cum i se spune în țara noastră, este un sos care provine, de fapt, din zona mediteraneană. De obicei, se consumă alături de carne de rac, de pește sau împreună cu carne preparată la grătar. Aioli cu mere este considerat a fi sosul care-l va înlocui pe cel de usturoi, deși cel din urmă a fost și rămâne greu de substituit.
Usturoiul este un ingredient esențial în multe bucătării din lume, de la cea italiană la cea indiană. Alături de ceapă, eșalotă, praz și arpagic, usturoiul oferă unul dintre cele mai unice gusturi și arome mâncării gătite. Deși este greu de înlocuit, se spune că în acest an aioli cu mere va substitui sosul de usturoi. Este considerat a fi noua senzație culinară a anului.
Dacă știi deja cum să prepari sau ai mai gustat, în trecut, aioli, îți recomandăm să ieși din rutină pentru a încerca ceva diferit: aioli cu mere. Este un sos cu textură foarte moale, care se consumă de obicei alături de pește și mâncăruri de cărnuri sau cu garniturile de cartofi.
Dacă ești pregătit(ă) să încerci ceva nou, află în rândurile următoare cum poți prepara sos aioli cu mere. Rețeta este foarte simplă și nu ai nevoie decât de măr, lămâie, usturoi, ou, ulei și sare. În funcție de preferințe, ingredientele se pot schimba,
Ingrediente:
Mod de preparare:
La final, te poți bucura de un aioli cu mere delicios, pe care îl poți folosi în loc de sosul de usturoi. Desigur, există și câteva secrete privind această rețetă. Dacă vrei, de exemplu, să sporești aroma de mere a piurelui poți să adaugi și o lingură de oțet de mere în compoziție.
Citește și: Secretul celor mai buni cartofi aioli făcuți acasă. Ingredientul care le schimbă gustul
De asemenea, atunci când introduci oul în amestec, ai grijă să fie proaspăt, nu învechit. Altfel, vei strica întregul aioli cu mere. În funcție de preferințele tale, poți adăuga mai multă sau mai puțină sare.