Sorin Oprescu, condamnat la închisoare cu executare: ce sentință a primit

Sorin Oprescu, condamnat la închisoare cu executare: ce sentință a primit

Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureștiului, a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare cu executare.

UPDATE: Tribunalul București a comunicat greșit sentința pentru Sorin Oprescu.

Află aici câți ani ar trebui să execute, de fapt, fostul edil al Capitalei!

Sorin Oprescu, fostul primar-general al Bucureștiului, a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de Tribunalul București, dar nu este definitivă.

Ea poate fi atacată cu apel atât de apărare, cât și de procurori.

Sorin Oprescu a fost găsit vinovat, în primă instanță, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

De ce a fost condamnat Sorin Oprescu

Fostul primar al Capitalei a declarat, în ultima pledoarie în fața instanței, că acest dosar este unul fabricat și că el ar fi apărut pentru că el trebuia…să dispară.

„Susțin că s-a căutat cu lumânarea aprinsă, s-a mers pe ideea unei provocări continue de flagrant. Comandantul Arestului Central „beciul domnesc” știa cu 12 zile înainte că trebuie să vină Oprescu. Oprescu trebuia să dispară. Din ce motive, eu intuiesc, dar nu am probe”.
Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureștiului

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În rechizitoriu, se arătă că Bogdan Cornel Popa, fost director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai exact dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

DNA îl acuză pe fostul primar că, în 2014, a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, „persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian„.

„In acest sens inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuțiile de Primar al Municipiului București, a impus funcționarilor competenți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat”.
Rechizitoriu DNA

Fostul primar-general ar fi primit de la Bogdan Cornel Popa 25.000 de euro, sun formă de mită.