Sorin Cîmpeanu a vorbit în cursul serii de marți despre motivul închiderii mai multor școli din țară și trecerea în sistemul online. Din păcate, șapte profesori au murit după ce s-au infectat cu Covid-19, iar acest lucru a determinat multe cadre didactice să solicite închidere aunităților de învățământ.
Menținerea școlilor cu prezență fizică a fost solicitată de multă lume, astfel că mulți părinți, cadre didactice și autorități au dorit ca impactul pandemiei să se reducă din punct de vedere educațional, iar elevii să poată reveni în bănci după un an de învățământ online. Din păcate, explozia infectărilor de Covid-19 nu a ocolit nici unitățile de învățământ, așa că mulți profesori, dar și elevi s-au infectat.
Din păcate, cele mai recente vești aduse de fostul ministrul al Educației nu sunt foarte bune. În acest moment, multe școli din Mehedinți și Olt au solicitat trecerea în onlinem după ce patru cadre didactice din Olt și trei din Mehedinți au decedat după infectarea cu noul coronavirus.
„În judeţul Olt, spre exemplu, decesul regretabil a patru cadre didactice a accentuat starea de îngrijorare. În acest județ, avem 50 de şcoli care au cerut suspendarea activităţii. În Mehedinţi, de asemenea, din păcate, am înregistrat decesul a trei colegi. Avem şi stare de carantină în Drobeta-Tr. Severin. Acestea sunt explicaţiile pentru numărul mare de şcoli din judeţul Mehedinţi care au solicitat trecerea în online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi, într-o intervenţie telefonică la TVR.
În cadrul aceleiași intervenții, Sorin Cîmpeanu a specificat că după București, unde s-a cerut trecerea în online a 110 școli, se află județul Olt în care au existat 50 de cereri de același fel. De asemenea, ministrul demis a subliniat că în zece județe nu există depusă momentan nicio cerere pentru trecerea școlilor în sistemul de învățământ online.
De asemenea, la nivelul întregii țări au fost închise 226 de școli, în ultimele 24 de ore, prin decizia Consiliului de Administrație și 83 pe baza cazurilor de infectare.
Sorin Cîmpeanu a transmis luni că fiecare școală are dreptul să solicite trecerea în sistemul online, dacă reprezentanții oficiali ai unității (condcerea) consideră necesar acest lucru. Decizia a fost luată în contextul în care fiecare unitate de învățământ există situații și condiții diferite.
“Situația este diferită într-o școală care are clase cu număr redus de elevi și în care se învață într-un singur schimb, față de o școală în care sunt trei schimburi cu efective duse la maximum din perspectiva numărului de elevi. Aceste situații sunt cunoscute doar la nivelul școlii și atunci separat de regulile generale, cunoscute, cele două, avem o posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală.
Situația este de solicitare către inspectoratul școlar județean, dacă școala, din lipsă de resurse, nu are suficiente cadre didactice, pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică, iar rata de infectare este atât de mare în localitatea încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală. Am luat legătura cu inspectoratele și ele vor aproba aceste solicitări indiferent de numărul lor”, a spus, luni, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe d epresă.