Specialiștii din Sănătate transmit avertismente dure privind gradul de transmitere extrem de ridicat al tulpinii Omicron, cea mai nouă variantă Covid-19. Deși în mai multe țări din Europa, noua variantă a fost deja identificată, România se află încă pe lista statelor norocoase, nefiind descoperită la niciun cetățean. Pentru a asigura părinții cu privire la activitatea școlară a elevilor în acest context epidemiologic riscant, Sorin Cîmpeanu a oferit ultimele informații legate de vacanța elevilor.
În urmă cu puțin timp, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă există schimbări importante în programul școlar, având în vedere pericolul reprezentat de noua tulpină Covid-19. Spre bucuria tuturor, ministrul Eduacației a dat asigurări cu privire la faptul că perioada de vacanță rămâne neschimbată, atâta timp cât specialiștii în Sănătate nu intervin cu directive în acest sens.
„Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale.Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății, nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier. Vacanța de Sărbători este cea cunoscută!”, a precizat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.
Astfel, elevii vor avea o vacanță de 17 zile, începând pe data de 23 decembrie și sfârșindu-se pe 9 ianuarie 2022, în prima zi de luni după Sfântul Ion, atunci când elevii vor reveni din nou în bănci.
În urmă cu două zile au apărut primele probleme legate de sosirea testelor de salivă în școli. După o așteptare îndelungată, unitățile de învățpmânt din România au recepționat aceste teste, însă au întâmpinat o problemă: au sosit dezasamblate. Acest lucru presupune că personalul care va efectua testarea elevilor trebuie să asambleze și testele, ceea ce reprezintă un risc din punct de vedere al igienei, dar și un timp suplimentar consumat.
Recent, Sorin Cîmpeanu a explicat soluția găsită, subliniind faptul că nu este niciun haos, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Mai mult, acesta a anunțat despre existenâa unor materiale video, menite să lămurească personalul medical sau cadrele didactice care vor efectua testarea elevilor.
”În primul rând, nu este niciun haos! În al doilea rând, cele mai multe dintre componente sunt deja asamblate. În al treilea rând, am lansat cu sprijinul Ministerului Sănătății un material suport video, cu trei secțiuni. L-am distribuit către toate școlile și grădinițele din România.
Materialul are trei componente. Doctorul Rafila, în calitatea lui de medic, face o demonstrație de utilizare a acestor teste. Al doilea punct este modalitatea în care se asamblează aceste teste. Și doi membri ai guvernului, ministrul Educației și ministrul Sănătății, plus Inspectorul General Școlar de București, demonstrează cum aceste teste pot fi asamblate în câteva secunde pentru un set.
În al treilea rând, un profesor care nu are competențe medicale, întâmplător ministrul Educației, administrează acest test unui copil de 10 ani. Cred că acest material va ajunge rapid către profesori, educatori, părinți și demonstrează simplitatea administrarea acestor teste.
Este, într-adevăr, o dificultatea asamblarea pe componente a acestor teste. Însă acest lucru s-a făcut deja în multe județe, în al doilea rând acest consum din partea cadrelor didactice este compensat de importanța existenței acestor teste în școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.