Sondaj pentru alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație după moțiunea de cenzură. Cine îi suflă în ceafă lui Iohannis

de: Claudiu Surmei
23 10. 2019

Moțiunea de cenzură și ancheta Rise Project cu privire la proiectele demarate de Dan Barna au dat peste cap toate calculele pentru alegerile prezidențiale. Liderul USR, Dan Barna, dar și candidatul ALDE – Pro România, Mircea Diaconu, au pierdut teren în fața celorlalți candidați, în timp ce PSD ar fi crescut ușor în sondaje.

Sondaj pentru alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis e lider

Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, a vorbit în exclusivitate pentru psnews.ro despre șansele candidaților la alegerile prezidențiale de a intra în turul 2 de scrutin. Acesta a declarat că Dan Barna a primit o grea lovitură după dezvăluirile făcute de Rise Project cu privire la proiectele pe care le-a demarat și care au ridicat suspiciuni de fraudă cu fonduri europene.

„Dan Barna este cu 5-6%, sau chiar mai mult, sub USR. Votanți ai USR se îndreaptă către Klaus Iohannis și Theodor Paleologu. Klaus Iohannis este peste PNL, la fel și Theodor Paleologu este peste PMP în sondaje”, a declarat Bruno Ștefan.

Președintele Biroului de Cercetări Sociale a mai spus că PSD a câștigat alegători în urma moțiunii de cenzură, iar Viorica Dăncilă are cu 5% mai mult în sondaje decât luna trecută, când avea 14%. Cel mai mult au avut de pierdut Dan Barna și Mircea Diaconu. Cel din urmă ar fi pierdut simpatia alegătorilor în urma mesajelor date de Viorica Dăncilă, care i-ar fi luat votanții „cu o autoritate radicală.”

Viorica Dăncilă

În aceste condiții, Dan Barna se află sub președintele PSD în sondaje, diferența dintre ei fiind mai mare de 5 procente. Așadar, Iohannis ar fi favorit să intre în turul 2, urmat în ordine de Dăncilă, Barna și Diaconu.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea tur de scrutin este programat pe 24 noiembrie. Românii din diaspora vor putea vota între 8-10 și 22-24 noiembrie.