Sondaj IMAS, europarlamentare: PNL, pe primul loc. PSD, în cădere liberă

Sondaj IMAS, europarlamentare: PNL, pe primul loc. PSD, în cădere liberă

IMAS a publicat cel mai recent sondaj pentru alegerile europarlamentare și ultimul înaintea scrutinului din 26 mai. Datele arată că PSD e în cădere liberă, iar PNL e pe primul loc.

Cel mai recent sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM, arată că social-democrații au coborât pe locul al doilea, după PNL.  La foarte mică distanță în spatele social-democraților se află Alianța USR-PLUS.

Urmează apoi, în ordine, Pro România – partidul lui Victor Ponta, ALDE și PMP.

Câți români mai au de gând să voteze cu PSD

Datele celui mai recent sondaj IMAS, realizat la comanda postului de radio Europa FM, arată că liberalii au crescut în preferințele alegătorilor față de precedenta cercetare. PNL e cotat cu 28,5% din intențiile de vot, în vreme ce PSD se află pe locul al doilea, la mare distanță, cu 21,1%.

Pe locul al treilea se află Alianța 2020 USR-PLUS, care ar fi votată de 19,6% dintre alegătorii care declară că vor merge la vot duminică pe 26 mai.

Sondaj IMAS - mai 2019
Sondaj IMAS – mai 2019

Sondajul IMAS pentru europarlamentare, publicat cu câteva zile înaintea scrutinului

Autorii cercetătorii au apelat la următoarea întrebare pentru a realiza sondajul: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament European, adică alegeri europarlamentare, și v-ați prezenta la vot, cu ce partid ați vota?”

Sondajul a fost realizat la comanda Europa FM în perioada 2-20 mai, prin telefon. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârsta de peste 18 ani, iar eroarea e de minus/plus 3,1%.

Sondaj IMAS - aprilie 2019
Sondaj IMAS – aprilie 2019

Precedentul sondaj a fost realizat de IMAS în luna aprilie, atunci când clasamentul preferințelor era similar, dar procentele trecute în dreptul fiecărui partid erau altele. Astfel, PNL a mai câștigat în jur de trei procente, în vreme ce PSD a pierdut peste jumătate de procent. Alianța USR-PLUS, pe de altă parte, a crescut în preferințele românilor.

Sigur că situația se poate schimba, chiar dacă mai sunt doar câteva zile până la scrutinul din 26 mai, dată la care are loc și referendumul pe justiție. Dar datele arată o cădere liberă pentru PSD, chiar dacă sondajele realizate de institutele apropiate puterii cotează PSD cu peste 30 de procente.

De remarcat și cine va prezenta, duminică, primele exit-polluri realizate la ieșirea de la urne. Casele de sondare CURS și Avangarde sunt singurii operatori acreditați de Biroul Electoral Central pentru a face sondaje la ieșirea de la urne

Se pare, așadar, că niciun partid de opoziție nu a comandat un exit poll.

Primele date legate de rezultatul alegerilor din 26 mai, zi în care are loc și un referendum pe justiție, vor fi prezentate la ora 21:00.