Biroul Electoral Central a venit cu detalii legate de desfășurarea referendumului pe justiție, organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai.
Biroul Electoral Central a anunțat cum se va desfășura referendumul pe justiție de pe 26 mai. BEC precizează că în fiecare secție de votare se vor regăsi trei urne în care pot fi introduse buletinele de vot.
Una dintre ele e rezervată alegerilor europarlamentare, celelalte două sunt rezervate consultării populare.
Organizarea anunțată de Biroul Electoral Central ar putea crea confuzie în rândul alegătorilor. În primul rând, pentru că s-a decis ca în secțiile de votare să fie amplasate trei urne.
Una este pentru alegerile europarlamentare, acolo unde se introduc buletinele de vot ștampilate în dreptul fiecărui partid ales de cei care se prezintă la urne. Celelalte două urne sunt rezervate referendumului și aici s-ar putea ca multă lume să fie derutată.
La intrarea la urne, fiecare cetățean va primi trei buletine de vot. Unul pentru alegerile europarlamentare și alte două rezervate celor două întrebări de la referendumul pe justiție.
Pe primul buletin se va regăsi întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, iar pe cel de-al doilea buletin „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?”.
Fiecare buletin, odată ștampilat cu opțiunea DA sau NU, trebuie introdus în urna aferentă întrebării corecte. Dacă, spre exemplu, buletinul cu prima întrebare e introdus în urna rezervată celei de-a doua întrebări (sau invers), atunci votul va fi anulat.
„(…)prin completările legislative se asigură organizarea simultană a operațiunilor electorale și a celor pentru referendumul național. Este o completare a legislației astfel încât să putem afce cele două momente în același timp. Cu alte cuvinte, cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, în aceleași intervale de timp, pe buletine de vot separat. Alegătorii vor avea posibilitatea să își exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcție de opțiunile personale”, spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.