Marea majoritate a românilor (mai bine de 70%) se tem mai mult de riscurile asupra căderii economiei decât de pericolul pe care pandemia de COVID-19 îl ridică la adresa sănătății populației. Proporțiile covârșitoare reieșite dintr-un studiu sociologic și cum au evoluat acestea, în cele ce urmează.
În urma instalării restricțiilor legate de Starea de urgență decretată în luna martie, situația economică a românilor a început să se schimbe în sens negativ, deși majoritatea a reușit să își păstreze, până acum, nivelul de trai, a transmis IRSOP, care s-a ocupat cu sondajul despre care vorbim. Astfel, starea gospodăriilor din țară este caracterizată de îngustări, prin dispariția venitului disponibil (38%) și a șomajului efectiv, potențial sau în familie (19%). Reacția gospodăriilor este de a-și reduce consumul și economisirea, iar în urma scăderii cererii agregate, economia în ansamblu începe să sufere.
Nu mai puțin de 44% dintre români sunt îngrijorați de situația actuală economică, iar numărul celor ce se simt deprimați din cauza ei a ajuns la 8%. Însă sunt și persoane care cred că lucrurile vor reveni la normal, numărând 38% din totalitatea participanților la sondaj, în timp ce 10% dintre respondenți se declară indiferenți.
Sondajul IRSOP a conclus că 55% din membrii populației consideră că Guvernul condus de Ludovic Orban își îndeplinește responsabilitățile „bine“ sau „foarte bine“ în contextul crizei produse de noul coronavirus, iar 80% și 87% dintre aceștia își doresc ca Executivul, respectiv președintele României să rămână cu puterea pe care o au sau să obțină mai multă putere. În schimb, Paramentul se bucură de doar 36% dintre răspunsurile pozitive ale chestionaților.
Studiul sociologic a mai numărat că 50% dintre respondenți și-ar dori ca PNL să continue la guvernare, în timp ce 48% speră schimbarea formațiunii din fruntea Cabinetului.