Schimbări semnificative ale personalității, cum ar fi o mai mare stabilitate emoțională, încredere în sine, plăcere și mai puțină impulsivitate au reprezentat obiectivul cercetărilor recente. Trăim într-o lume în care este apreciată „autenticitatea“ și care ne încurajează să fim „noi înșine“. Cu toate acestea, cercetări științifice recente estimează că aproximativ 60% dintre oameni nu doar că și-ar dori să își schimbe personalitatea, ci lucrează activ la acest lucru.
Cu siguranță, unii dintre noi s-ar putea simți profund jigniți de ideea că „personajul“ lor are nevoie de „un pic de editare“, ca să nu mai vorbim de „upgrade“, dar nu e niciun motiv să te emoționezi.
În realitatea, tocmai cei care își consideră personalitatea fără cusur sunt cei care ar putea beneficia cel mai mult de schimbarea acesteia. Ce spui, de pildă, de o doză de umilință, un pic de conștiință de sine și mai puțin narcisism?
Întrucât personalitatea fiecăruia dintre noi este modelată în mare măsură de genetică și de experiențele din copilărie, este nerealist să ne așteptăm la schimbări majore odată ce am ajuns la vârsta adultă, relatează fastcompany.com.
Oamenii sunt creaturi ale obișnuinței, iar cei mai mulți dintre noi au tendința de a deveni versiuni mai exagerate ale propriei personalități pe măsură ce îmbătrânesc.
Totuși, cercetările recente au avut în atenție schimbările semnificative de personalitate, cum ar fi tendința oamenilor de a deveni mai stabili din punct de vedere emoțional, mai încrezători în forțele proprii, mai plăcuți și mai puțin impulsivi, între 20 și 40 de ani.
Citește și: Test de personalitate. Ce vor dezvălui aceste întrebări despre persoana ta
Este important de menționat că există, de asemenea, unele dovezi cu privire la ceea ce este necesar să fie schimbat.
Autocunoaștere
Este vorba despre înțelegerea a ceea ce te face să fii tu însuți și a modului în care te deosebești de ceilalți. Cel mai bun mod de a ajunge acolo este să ceri persoanelor care te cunosc cel mai bine – și care sunt dispuse să îți ofere un feedback sincer – să te descrie. Sau, poți încerca orice evaluare bazată pe știință.
Deschiderea față de feedback
Este vorba despre a lua în serios feedback-ul de la alții sau de la o evaluare chiar și atunci când, intuitiv, nu ești de acord. Faptul de a te vedea într-o altă lumină nu numai că îți va îmbogăți conceptul de sine, dar va declanșa în tine și dorința de a te schimba. Acest lucru este valabil mai ales dacă resimți un decalaj inconfortabil între persoana pe care o dezvăluie feedback-ul și persoana care-ți dorești să fii.
Determinare brută
Este vorba de a fi angajat fără încetare și cu răbdare în schimbare. Schimbarea este dificilă, mai ales atunci când trebuie să o faci. Cei mai mulți oameni își doresc să se schimbe, însă puțini sunt suficient de perseverenți și de motivați pentru a realiza cu adevărat o schimbare. Gândește-te cât de greu este să slăbești, să îți îmbunătățești condiția fizică, să îți schimbi obiceiurile de sănătate sau să înveți o limbă.
Ajutor din partea altora
Este vorba de a-i convinge pe cei din jur să te sprijine în planurile tale de schimbare. Fie prin intervenții formale de coaching, care reprezintă o modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți reputația personală, fie prin înrolarea mentorilor, colegilor, angajaților sau prietenilor în călătoria ta de transformare. Îți va fi mult mai bine decât dacă ai face totul de unul singur.