De astăzi intră în vigoare noile restricții decise la nivel național la finalul săptămânii trecute. Efectele acestora se vor resimți deabia după șase săptămâni, declară medicul Adrian Streinu Cercel. Dar fără o testare masivă restricțiile nu vor avea nicio valoare, mai spune medicul, care propune noi soluții în acest sens.
Deși anunțat încă din vară, valul 4 a lovit întreaga Europă dur. Noua variantă, Delta, care a devenit predominantă și mult mai virulentă, face victime într-o progresie alarmantă. Ca drept dovadă, Letonia este prima țară care a reimpus lockdown-ul în noul val de Covid al Europei. Guvernul letonian a anunțat o blocare de o lună a țării, după o creștere fără precedent a infecțiilor. Astfel Letonina a devenit prima țară din Europa care a reimpus restricții de anvergură pe fondul unui nou val de cazuri în țările de pe tot continentul.
Țara baltică are una dintre cele mai mari rate de cazuri noi de Covid în raport cu populația, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor, după ce a ținut cu succes virusul la distanță luni de zile. În acceași situație ar putea ajunge și România, existând riscul ca un nou lockdown să fie instituit și aici, dacă numărul de noi cazuri nu va putea fi ținut sub control, este de părere medicul Adrian Streinu Cercel.
În cea mai recentă intervenție televizată, medicul Adrian Streinu Cercel a dat o prognoză a evoluției acestui nou val de pandemie, și nu este una încurajatoare. Medicul declară că se așteaptă o creștere importantă a cazurilor, având în vedere rata de transmitere a virusului, în aceste zile. Opțiunea pe care o au autoritățile, în viziunea medicului Adrian Streinu Cercel, este testarea masivă, chiar și la scările de bloc, în ideea de a limita transmiterea virsului.
„Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaştem, în momentul de faţă, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească. Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu. (..) Asta este regula simplă. Evident că a trebuit să fie luate nişte măsuri ca să se încerce limitarea transmiterii acestui virus.
Ăsta este rolul măsurilor. Dar mai mult decât atât, aş mai zice că trebuie să mai facem un lucru şi anume să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să mai dăm oamenilor o şansă să fie diagnosticaţi din prima pentru că cu cât acest diagnostic este mai precoce, cu atât şansa de supravieţuire creşte considerabil”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel.