Cele mai bune roșii pe care le putem consuma vara sunt cele cultivate de noi, în propria grădina. Sunt mult mai suculente, dar trebuie să le oferim nutrienții necesari pentru a avea o recoltă bogată.
Românii care au norocul de a avea propria curte și grădină știu că este necesar mult efort pentru a avea o recoltă bogată în fiecare an. Este foarte important să știm cum să avem grijă de acestea și cu ce să le stropim în anumite perioade.
Roșiile se numără printre cele mai cultivate legume, iar specialiștii în agricultură ne recomandă să le stropim cu o anumită soluție dacă ne dorim o recoltă delicioasă.
Un nutrient necesar pentru acestea este potasiul, deoarece ajută la întărirea sistemului imunitar al roșiilor, așa că acestea vor fi mai rezistente nu doar la boli, ci și la stresul termic.
Îngrășământul care are potasiu trebuie aplicat în jurul rădăcinii plantelor, dar de cele mai multe ori, ar trebui să găsești instrucțiunile necesare pe ambalaj.
Pentru unii cultivatori, cultura de roșii poate fi o adevărată provocare, având în vedere că tomatele sunt predispuse unor boli care pot distruge întreaga cultură într-un timp scurt.
Una dintre cele mai temute boli este mana. Aceasta poate pune la pământ cultura de roșii într-un timp foarte scurt. Din fericire, există câteva soluții naturale pe care le puteți folosi pentru a combate dăunătorii și bolile. Iată câteva soluții:
Ardeiul iute poate fi folosit împotriva afidelor, melcilor fără cochilii, larvelor, moliilor sau ploșnițelor. Vei avea nevoie de 1 kg fructe proaspete tăiate pe jumătate sau 0,5 kg fructe uscate mărunțite bine, se acoperă cu apă, se lasă la macerat două zile într-o găleată acoperită, apoi se fierbe și se lasă încă două zile la macerat.
Se amestecă bine, iar soluția obțină se filtrează. Este important de știut că soluția trebuie folosită imediat. Ca și cantități, vei avea nevoie de 250-500 ml soluție concentrată la 10 l apă la care adăugăm 40 g săpun diluat într-un litru de apă.
Și ceapa are puterea de a alunga dăunătorii. Timp de 4 zile, se infuzează în 10 l de apă în jur de 200 g coji de ceapă, apoi se strecoară. După, se diluează și se stropesc culturile de legume. Se stropește săptămânal timp de aproximativ o lună.