03 oct. 2019 | 06:57

Soluția creativă împotriva șpăgilor din spitale: ce se întâmplă în Bistrița

Știri generale
Soluția creativă împotriva șpăgilor din spitale: ce se întâmplă în Bistrița

Salariile medicilor au explodat în ultimii ani, dar mulți dintre aceștia continuă să-și rotunjească veniturile din șpăgi. Cu scopul încetârii acestui trend, managerul unui spital din Bistrița a găsit o soluție creativă.

Managerul Spitalului Județean din Bistrița s-a săturat ca medicii pe care îi are în subordine să primească șpagă și a petrecut mult timp în căutarea unei soluții la această practică moștenită de pe vremea lui Ceaușescu. În același timp, a încercat să convingă și pacienți să nu mai dea bani medicilor, dincolo de serviciile care sunt facturate de instituție.

Toți cei care vor încălca regulile impuse de managerul spitalului din Bistrița vor ajunge în fața poliției. Pentru ca medicii sau asistentele să nu ceară bani în plus, la intrarea din Spitalul Judeţean Bistriţa va fi amplasat un afiş cu sumele pe care bolnavii sunt obligaţi să le plătească potrivit legii. La externare, se achită 10 lei, iar rudele internate la cerere cu pacienţii vor plăti 20 de lei pe zi. Tot la intrare, pacienţii vor fi obligaţi să semneze, pe propria răspundere, că nu vor da şpaga.

Dacă un cadru medical va fi reclamat pentru primire de șpagă, va fi nevoit să dea explicații autorităților. Același principiu se aplică și în cazul pacienților care își încarcă propriul angajament. ”Medicii şi asistentele au bani destui. Au condiţii, li s-au mărit salariile, să nu mai ia bani. Cei care semnează şi vor fi prinşi vor suporta consecinţele legii.”, a insistat Gabriel Lazani, managerul Spitalului Județean Bistrița.

Din câte se pare, medicii sunt încântați de acest efort de prevenire al șpăgii. “Mi se pare o idee destul de bună ca de când sunt eu aici nu am auzit că un coleg să dea sau să primească şi nu pretind. Nu tratează un pacient în funcţie de ce I se oferă. E o idee bună şiş per ca toată lumea să adopte acesta idee şi să îşi facă treabă cât mai bine”, a explicat Andrei Vârciu, un gastroenterolog care a venit la spitalul din Bistrița în urmă cu doi ani, de la Alba Iulia.
Parteneri
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Pleacă de la Cotroceni. Klaus Iohannis a luat decizia
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Ucraina este în doliu. Kievul confirmă tragedia: A murit
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro