Soluția care îți încălzește cel mai ieftin locuința. Vei plăti mai puțini bani
Care este soluția care îți încălzește cel mai ieftin locuința. În timp ce prețurile vor exploda în următoarea perioadă, tu ai putea plăti mai puțin. Asociaţia Energia Inteligentă a tras un semnal de alarmă, susținând că preţurile la energia folosită pentru încălzirea locuinţei, chiar și lemne de foc, gaze naturale şi energie electrică, vor ajunge să se tripleze în următoarea perioadă. Mai mult, dezvoltarea de noi tehnologii va majora prețul la energie, întrucât costul se va răstrânge tot asupra cetățeanului de rând.
Soluția care îți încălzește cel mai ieftin locuința
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), a declarat:
„În curând se va termina această iarnă, care din fericire nu a fost una foarte rece, dar cu toate acestea va lăsa în urmă găuri adânci în bugetul multor familii. Plafonarea preţurilor la gaz şi energie nu rezolvă problemele prezente din energie, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia energetică este mai mare şi că mulţi consumatori au probleme în achitarea facturilor”.
Cum războiul din Ucraina face ca Europa să înceapă să găsească alternative la gazul rusesc, sunt preconizate costuri mari pentru descoperirea unor alternative, iar costurile vor fi suportate tot de către populație.
„Importurile de energie, tot mai complicate în acest context, vor fi şi ele tot mai mari, şi la preţuri tot mai mari. Taxele pe dioxid de carbon se vor tripla în următorii 30 de ani, taxarea pierderilor de metan, taxonomia activităţilor economice etc., toate vor aduce noi costuri şi noi măriri de preţ. Reţelele de distribuţie din România, indiferent de forma de energie (termie, electricitate, gaze) sunt uzate tehnic, moral, supra sau subdimensionate. Asta înseamnă că ele vor trebui să fie schimbate şi asta înseamnă alte costuri şi alte măriri de preţ”, a mai explicat specialistul în energie.
Ce arată studiile
Conform studiului, în perioada următoare se va înregistra o explozie de prețuri la energie.
„Dacă considerăm salariul mediu net pe economie din România va atinge anul acesta un nivel de 3.565 lei/lună/persoană şi presupunând că într–o locuinţă locuiesc minim 2 persoane active, la un consum mediu de energie folosită în prezent în România, am calculat impactul ponderii în bugetul familiei al costurilor cu diverşii combustibili folosiţi în locuinţe, luând în considerare creşterea preţului mediu al diferitelor forme de energiei şi o creştere anuală cu 3% a salariului net, se desprinde următoarea prespectivă a utilităţilor energetice în bugetul familiei”, notează expertul.
Conform Asociației, costul pentru utilităţi în bugetul unei gospodarii cu 2 salariaţi cu salariul mediu considerând creşterea salarială de 9,4%/an reprezintă o pondere de 16%, atunci când se folosesc lemne de foc. Dacă nu ai acces la lemne de foc și stai la bloc, cea mai ieftină variantă de încălzire o reprezintă gazul natural, care are o pondere de 20% din venitul unei gospodării.