Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice. Anul acesta are loc vineri, 21 iunie. Este un prilej de sărbătoare și voie bună și în legătură cu această zi există chiar mai multe tradiții și obiceiuri.
Denumirea de solstițiu vine din limba latină și se traduce prin soare oprit. Evenimentul are loc în fiecare an pe data de 21 iunie, iar în jurul lui au apărut de-a lungul timpului numeroase legende și superstiții. Se credea că este favorabil producerii unor energii cu proprietăți magice, menite să aducă schimbări majore în dragoste și în sănătate.
Din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a fost legat de momentul în care se strânge recolta, dar mai târziu Biserica a considerat această sărbătoare ca fiind păgână și a mutat-o pe data de 24 iune, care coincide cu cea dedicată lui Ioan Botezătorul.
Solstițiul de vară are legătură cu sărbătoarea Sânzienelor, care pică pe 24 iunie în fiecare an. Sânzienele sunt considerate zâne bune, care devin rele (Rusalii) dacă nu li se respectă sărbătoarea. În trecut se considera că noaptea de Sânziene este favorabilă vrăjilor, ritualurilor magice și descântecelor pentru dragoste.
Se obișnuiește ca în mijlocul sărbătorii un obiect din aur să fie transformat în talisman norocos. Dimineața, se scoate obiectul din ierburi și se pune într-un vas cu apă, apoi în flacăra unei lumânări aurii. Se consideră că talismanul a fost purificat, iar cu lumânarea se dă foc ierburilor uscate. Obiectul se lasă apoi afară, într-un loc sigur, la lumina soarelui.
Seara, talismanul se ține strâns în mână și se închide ochii. Se spune că dacă te concentrezi asupra unei dorințe și o rostești de 3 ori cu voce tare, aceasta ți se va îndeplini. Pentru aceasta, mai este nevoie să reciți versurile „Fii vrăjit și legat, cu noroc, dragoste și lumină; belșugul să se reverse și energiile să străluce. Așa să fie.”