21 dec. 2022 | 13:38

Solstiţiul de iarnă 2022. Ce înseamnă, de fapt, şi ce tradiţii se ţin pe 21 decembrie

Diverse
Solstiţiul de iarnă 2022. Ce înseamnă, de fapt, şi ce tradiţii se ţin pe 21 decembrie
Cât de lungă este cea mai scurtă zi din an?

Toți am auzit de solstiţiul de iarnă 2022, dar poate puțini sunt cei care știu ce înseamnă, de fapt. La români, în această perioadă, și mai exact pe 21 decembrie, se țin anumite tradiţii. Despre toate astea ne-am propus să-ți scriem în cele ce urmează. Așa că, dacă ești curios să afli câte ceva, citește în continuare.

Solstiţiul de iarnă 2022. Ce semnificație are

Solstiţiul de iarnă 2022 va avea loc astăzi, 21 decembrie. Solstițiul de iarnă are loc în luna decembrie, în mod regulat. În emisfera nordică data marchează perioada de 24 de ore cu cele mai puține ore de lumină din an. De aceea, este cunoscută ca fiind cea mai scurtă zi a anului sau cea mai lungă noapte a anului.

După cum bine am învățat la geografie, Pământul este înclinat pe axa sa. Așa se face că, arcul prin care se deplasează Soarele în timpul zilei va crește și va scădea de-a lungul anului. Fenomenula re loc pe măsură ce polul Pământului se îndreaptă fie spre Soare, fie se îndepărtează de acesta. Solstițiul de iarnă are loc în punctul minim pentru emisfera nordică, când Soarele se află cel mai jos pe cer.

În acest moment, Polul Nord al Pământului este îndreptat în direcția opusă Soarelui. Motiv pentru care este mult mai frig în emisfera nordică. Pentru persoanele care locuiesc în emisfera sudică, Polul Sud este îndreptat spre Soare, ceea ce face ca vara să fie „Down Under”.

În ceea ce privește întrebarea „Când începe iarna?”, în această perioadă, de Solstiţiul de iarnă 2022, părerile sunt împărțite dacă solstițiul marchează începutul iernii sau mijlocul iernii, sau dacă iarna începe de fapt la 1 decembrie, așa cum socotesc majoritatea meteorologilor.

Unul dintre motivele confuziei provine din decalajul dintre schimbările de temperatură și modelele meteorologice, ceea ce înseamnă că cele mai scăzute temperaturi din timpul zilei se resimt, în general, la ceva timp după ce a trecut ziua cea mai scurtă.

Vezi și: Horoscop zilnic 21 decembrie 2021. Ce influențe aduce solstițiul de iarnă. Provocare uriașă pentru această zodie

Cea mai scurtă zi din an?

Momentul real al solstițiului din 2022 va avea loc la ora 21.48 , ora locală, dar majoritatea oamenilor se concentrează asupra întregii zile de solstițiu, care a fost recunoscută prin sărbători și festivaluri în multe culturi din întreaga lume.

Cea mai scurtă zi durează 7 ore, 49 de minute și 42 de secunde la Londra. Acest lucru înseamnă că durata zilei în timpul solstițiului de iarnă este cu 8 ore și 49 de minute mai scurtă decât cea a solstițiului de vară.

După acest moment, solstițiul de iaarnă 2022, zilele încep să devină mai lungi, iar nopțile mai scurte. La echinocțiile de primăvară și de toamnă, orele de zi și de noapte au aproximativ aceeași durată, fiecare dintre ele durând în jur de 12 ore. Numărul de ore de lumină atinge un maxim la solstițiul de vară.

Ce înseamnă „solstițiu”?

Cuvântul „solstițiu” provine din latinescul solstitium, care înseamnă „Soarele stă pe loc”, deoarece mișcarea aparentă a traiectoriei Soarelui spre nord sau spre sud se oprește înainte de a-și schimba direcția. La solstițiul de iarnă, poziția aparentă a Soarelui atinge punctul cel mai sudic față de stelele din fundal.

Solstiţiul de iarnă 2022. Ce tradiţii se ţin pe 21 decembrie la români

În ceea ce privesc tradițiile românilor, încă de ieri a început Ignatul porcului, adică tăierea acestui animal. Conform tradiției, care în trecut era considerată una păgână, Ignatul continuă și astăzi.

Pe de altă parte, în data de 21 decembrie, conform izvorelor populare, este momentul în care feriga înflorește. În popor se spune că cel care va vedea cum înflorește această plantă va avea parte de noroc, beșug și dragoste, pe tot timpul anului următor.

Din punct de vedere al Calendarului Ortodox Român, astăzi creștinii îi celebrează pe Sfanta Iuliana, Sfântul Temistocle, iar catolicii pe Sfântul Petru Canisiu. Așa că astăzi, de solstițiul de iarnă 2022, sunt multe de celebrat. Urmează ziua de 25 decembrie, Crăciunul, și pe 27 decembrie, Sfântul Ștefan, printre primii apostoli și apărători ai Bisericii.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Neurochirurgii au dezvăluit secretul așteptat de toată lumea. Top 3 alimente care produc noi celule cerebrale. Varza murată, pe listă
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Criză imobiliară mai rea decât în 2008. Argumentele unui economist
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Se confiscă și iei amendă. N-ai voie să strângi așa ceva în propria curte. Poliţia face razii
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
ROMÂNIA și BULGARIA intră OFICIAL în SCHENGEN! A fost stabilită DATA EXACTĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro