19 dec. 2022 | 22:19

De ce se taie porcii de Crăciun. De unde vine tradiția Ignatului, de fapt

Știri generale
De ce se taie porcii de Crăciun. De unde vine tradiția Ignatului, de fapt

Probabil foarte mulți oameni se întreabă în această perioadă, de ce se taie porcii de Crăciun și de unde vine această tradiție, de fapt. Mai este puțin până la Crăciun, iar românii nu pot să nu se gândească la mâncarea tradițională. Un obicei comun la noi în țară este reprezentat de tăierea porcului. Acesta este păstrat de la strămoșii noștri. Iată așadar, de ce se taie porcii de Crăciun și de unde vine această tradiție, de fapt.

De ce se taie porcii de Crăciun. De unde vine această tradiție, de fapt

Potrivit tradiției, porcul se taie de ignat, care are loc pe data de  20 decembrie. Toți oamenii care au porc în gospodărie se organizează pentru a-l tăia în această zi.

La nivel internațional, această sărbătoare este blamată. Motivul ar fi reprezentat de faptul că, atunci când sunt sacrificate, animalele sunt chinuite. Cu toate acestea, oamenii de la sate, respectă întru totul această zi.

 Ziua de ignat

Această zi de ignat mai este cunoscută și sub denumirea de Ignatul porcilor. Înseamnă combinarea practicilor păgâne cu cele creștine și este închinată Sfântului Ignație.

Dar haideți să vedem de ce se taie porcii de Crăciun și de unde vine această tradiție, de fapt. În limba latină, ignis înseamnă foc. Obiceiurile din această zi, semnificație sărbătorii de Ignat, precum și sacrificarea porcului și trecerea lui prin foc, duce la legătura Ignatului cu sacrificarea acestui animal.

Tradiția tăierii porcului de Crăciun

Această sărbătoare nu are conotații sacre, după cum se aștepta. Datinile și obiceiul tăierii porcului de ignat, în zilele noastre, au legătură mai degrabă cu îndestularea cu carne, precum și cu pregătirile specifice sărbătorilor de iarnă: pregătirea preparatelor tradiționale.

Precum civilizațiile antice care amintesc de jertfele sacrificării, la fel amintește și obiceiul sacrificării porcului. Astfel, în perioadele de trecere dintre ani sau anotimpuri erau sacrificate animale de către egipteni, greci și romani.

De ce se taie porcii de Crăciun. De unde vine această tradiție, de fapt

De unde vine tradiția tăierii porcului de Crăciun

Tăierea porcului de Crăciun

Tradiția tăierii porcului datează încă de pe vremea dacilor. Pentru că porcul era un simbol al divinității întunericului, care făcea ca puterea Soarelui, în solstițiul de iarnă, din cea mai scurtă zi, să fie mai slabă, era sacrificat de către strămoșii noștri.

Și romanii scarificau porcul, dar ei o făceau, între 17 și 30 decembrie, la Saturnalii. Carnea obținută era oferită drept ofrandă, zeului agriculturii, Saturn.

Tăierea porcului de Crăciun – superstiții

Potrivit tradițiilor din bătrâni, porcul care nu este tăiat până de Ignat, nu se mai îngrașă, din cauză că în această noapte visează cuțitul. Pe la sate se mai spune că va fi mâncat de lupi în coteț, porcul care nu este tăiat până în această zi.

La ziua de Ignat mai face referire și credința potrivit căreia, femeilor care muncesc în această zi, le vor rupe porcii bulendrele de pe gard. O altă superstiție spune că nu au cunoscut cu adevărat fericirea, cei care nu au porc gras de Crăciun. Tot tradițiile spun că, dacă vrei să ai noroc, trebuie să treci pragul cu porcul tăiat, cu râtul înainte.

Tăierea porcului – tradiții și obiceiuri

Tudor Pamfile, etnolog și folclorist de profesie spune că sângele de la porc, cu atât mai mult cu cât porcul este negru, se adună într-o strachină cu mei. După ce acesta se usucă, se macină și se păstrează. Acesta poate fi folosit ulterior pentru a afuma copiii de guturai, sau de spaimă și nălucă.

Tradițiile și obiceiurile diferă de la o zonă la alta. În unele zone, se dă de pomană cu ocazia tăierii porcului, un vas cu făină și o mână de sare, pentru ca porcii să fie feriți de boală.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Victor Ponta, o nouă poză cu Donald Trump. Diversiunea lansată de Realitatea TV, demontată magistral de fostul premier
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro