Șoferii români care au categoria B trebuie să știe. Schimbare uriașă în Codul Rutier făcută de Uniunea Europeană
Vești bune pentru șoferii români care au categoria B. Se schimbă din nou Codul Rutier, dar de data aceasta în favoarea conducătorilor auto. Vezi ce schimbări urmează să fie stabilite și de când intră în vigoare. Uniunea Europeană intenționează să adopte o nouă directivă, valabilă pentru toți.
Schimbare în favoarea șoferilor români care au categoria B
În ultima vreme au fost făcute o mulțime de schimbări în ceea ce privește Codul Rutier. Majoritatea vizau sancțiuni mai aspre. introducerea unor noi semne de circulație, dar de data aceasta este vorba despre mai multe drepturi pentru șoferii care au permis de categoria B.
Conform declarațiilor Asociației Automobiliștilor din Germania (ADAC), Uniunea Europeană (UE) are în plan adoptarea, în acest an, a unei noi directive referitoare la permisul de conducere, iar aceasta este deja subiect de discuție la nivel european.
„În următorul pas, propunerile Comisiei vor merge către Parlamentul European și statele membre pentru consultare. Înainte de intrarea în vigoare a modificărilor în Germania, acestea trebuie mai întâi transpuse în legislația națională. Modificările ar viza mulți șoferi”, au transmis reprezentanții celui mai mare club auto din Europa.
Șoferii în vârstă nu sunt deloc încântați de această inițiativă, dar tinerii sunt încântați de aflarea veștii. Astfel, vor avea voie să conducă mai multe vehicule cu permisul auto categoria B.
Se reduce vârsta pentru permisul de camion
În prezent, în Uniunea Europeană, deținătorii permisului de conducere de categoria B au permisiunea de a conduce doar mașini cu o masă totală admisă de maximum 3,5 tone. Cu toate acestea, noua directivă UE propune o creștere a masei totale admise la 4,25 tone, iar aceasta va include și rulotele.
Pentru a beneficia de aceste modificări, șoferii trebuie să aibă un permis de conducere categoria B timp de cel puțin 2 ani. În plus, în cadrul acestei directive, șoferii vor primi automat un permis B196, care le va permite să conducă mopedele ușoare, care au un cilindru de până la 125 cmc.
„Vehiculele care funcționează cu combustibili alternativi ar urma să poată fi conduse până la o masă totală admisă de 4.250 kg cu un permis de conducere categoria B”, transmis reprezentanții ADAC.
De asemenea, se discută posibilitatea reducerii vârstei minime pentru obținerea permiselor de conducere pentru camioane sau autobuze la 18 ani în toate statele membre ale Uniunii Europene. Această măsură a fost deja implementată în țara noastră.