Românii care pot primi o amendă de 8.000 de lei. Categoria vizată de proiect

Românii care pot primi o amendă de 8.000 de lei. Categoria vizată de proiect
Ce romani pot primi amenzi de pana la 8000 de lei

Autoritățile au anunțat care sunt românii care pot primi o amendă de 8.000 de lei. Un nou proiect de lege prevede amenzile astronomice pentru cei care nu se vor supune noilor prevederi. Care este categoria de români vizată de proiect, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Se dau amenzi de până la 8.000 de lei. Ce români sunt vizați de sancțiunile uriașe

Un nou proiect de lege prevede sancționarea românilor încorporabili sau rezerviști care nu respectă prevederile legii. Astfel,  în cazul instituirii stării de urgență, asediu sau război, rezerviștii, rezerviștii voluntari și românii încorporabili care refuză ordinul de chemare sau nu se prezintă la timp la centrul militar, riscă sancțiuni de până la 8.000 de lei.

De asemenea, proiectul de lege vizează modificarea Legii 446/2006 în ceea ce privește pregătirea populației pentru apărare. Dacă în trecut cei amendați erau bărbații încorporabili cu vârste între 20 și 35 de ani, respectiv rezerviști, de acum încolo, rezerviștii voluntari vor fi și ei vizați.

Cine va primi amenzi între 510 și 1020 de lei

De asemenea, între 510 și 1.020 de lei amendă, adică unul sau două puncte care reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut, aflat în prezent la 510 lei, se vor acorda pentru:

-neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;

-neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară;

-pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară.

Când se dau amenzi între 1020 și 3060 de lei

Conform proiectului de lege, între 1.020 și 3.060 de lei vor fi amenzile pentru neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare.

Cine primește amenzi între 2040 și 4080 de lei

Între 2.040 și 4.080 de lei vor fi amendați cei care își fac prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, în contextul în care întârzierea nu depăşeşte trei zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune.

Potrivit proiectului de lege, între 4.080 și 8.160 de lei sunt amenzile pentru:

-refuzul de a primi ordinul de chemare;

-întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război;

-neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.

Proiectul de lege a fost adoptat în contextul războiului din Ucraina, pentru scenariul în care lucrurile vor escalada, adică războiul se va extinde.

Urmăriți Playtech.ro și pe