Șoferii români care au această instalație GPL pe mașină trebuie să știe. Riscurile sunt mari

de: Ioana Bucur
27 08. 2023

În ultimii ani, în condițiile în care prețurile la motorină și benzină au tot crescut, mulți conducători auto au căutat alternative mai puțin costisitoare. Ce trebuie să știe șoferii români care au această instalație GPL pe mașină. La ce riscuri se expun.

Ce trebuie să știe șoferii români care au instalație GPL pe mașină

Instalația GPL a fost mereu alegerea românilor care au dorit să nu investească sume mari de bani în benzină sau motorină. Numărul celor care apelează la această variantă a crescut în ultimii ani, în contextul majorărilor succesive ale prețurilor carburanților.

În ciuda avantajelor pe care le aduce, instalația GLP pe mașină prezintă și unele riscuri. Cel mai important este legat de faptul că gazul arde mult mai repede decât benzina și motorina. În cazul unui impact violent, dacă zona compartimentului motor sau o conductă este fisurată, gazul ce este eliberat în atmosferă se va aprinde imediat.

În aceste condiții, gazul arde exact ca cel din brichetă, cu flacăra bine localizată, fără să explodeze absolut nimic. Inițial, incendiul va fi restrâns, durează ceva până când se extinde, ceea ce permite celor din interiorul autoturismului să se îndepărteze de vehicul.

Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru șoferii din România. Cât de mult se scumpesc carburanții din toamna lui 2023

Ce riscuri există

Șoferii români care au instalație GPL pe mașină trebuie se se asigure că are:

  • un sistem cu supape ce nu permit umplerea rezervorului cu peste 80% din capacitate, astfel încât gazul să aibă loc să se extindă în caz că sunt schimbări de temperatură
  • un senzor de presiune care închide automat alimentarea daca o conductă se fisurează, simțind un debit crescut
  • în unele cazuri și o supapă mecanică ce taie alimentarea la oprirea motorului.

Marele risc în cazul instalațiilor GPL este, de fapt, montarea incorectă, de aceea este foarte important ca lucrările să fie efectuate doar de specialiști.

Te-ar putea interesa și: Momentul groaznic în care a avut loc a doua explozie la stația GPL din Crevedia. Funcționa și ilegal VIDEO