Şoferii care nu sunt obligaţi să plătească impozit auto. Puţini români au habar de lege
După cum bine știm, conform legislației fiscale în vigoare, toți proprietarii de mașini sunt obligați să plătească impozitul auto. Numai că, tot în Codul Fiscal, există un punct în care se precizează care sunt șoferii care nu sunt obligaţi să plătească impozit auto. Citește mai departe și află despre cine este vorba.
Codul Fiscal precizează care sunt șoferii care nu sunt obligaţi să plătească impozit auto
Așa cum există excluderi de la plata anumitor sume către stat, și în cazul impozitului auto există reglementări în vigoare care exclud de la plată o anume categorie de șoferi. Excluderea se face în baza unor documente care să ateste aceste condiții și care trebuie depuse la ANAF.
Vezi și: Ce riscă persoanele care nu declară la ANAF o moștenire. Ce spune legea
Conform Codului Fiscal, șoferii care nu sunt obligaţi să plătească impozit auto sunt acele persoane care fac dovada unui hanicap grav. În aceeași categorie mai intră și persoanele cu grad I de invaliditate, precum și veteranii de război sau văduvele de război.
Posesorii de vehicule electrice sau considerate istorice, excluse de la plată
În baza acelorași reglementări, Codul Fiscal prevede excluderea de la plata impozitului auto și a șoferilor proprietari de vehicule electrice sau cele considerate a fi vehicule istorice.Plata impozitului anual este obligatorie pentru toți ceilalți proprietari de autovehicule, conform Codului Fiscal, iar conform unor amendamente, dacă la 31 decembrie 2023, acei proprietari care dețineau o mașină, au obligativitatea să plătească impozitul, chairdacă de la începutul anului și până la acest moment vindeau respectivul automobil.
Vezi și: Acte necesare pentru vânzarea unei mașini în 2024. Ce trebuie să știi dacă îți vinzi autoturismul
Impozitul auto se plătește în două rate egale
Codul Fiscal mai precziează că toți proprietarii de autovehicule sunt obligați să plătească acest impozit în duă rate egale, prima la 30 martie, a doua la 30 septembrie, în fiecare an, sau mai există varianta plății integrale, și până la 31 martie se poate adăuga un discount de 10%, dacă este plătit integral. Sumele sunt plătite la bugetele locale ale primăriilor localității de reședință, sau cele de sector, în cazul Capitalei.
Vezi și: Românii care pot avea impozit zero, ce a anunțat ministrul Muncii. Se fac pregătiri și calcule
De câțiva ani de zile, calculul impozitului se face în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, astfel că, de exemplu, dacă avem un vehicul cu o capacitate cuprinsă între 1601 și 2000 cmc, suma de calcul va fi de 18/200 cmc, iar pentru o mașină cu capicitate cuprinsă între 20001 și 2600, suma de calcul va fi de 72 lei/200 cmc. Ceea ce trece de 3000 cmc, va avea o sumă folosită la calculul impozitului de 290 lei/200 cmc. Același principiu se aplciă și la plata impozitului pentru posesorii de motoclicete, tot prin ănmulțirea fiecărei grupe de 200 cm sau fracțiune din suma stabilită corespunzător prn Codul Fiscal.