Un elev de nota 10 în clasele V – VIII a avut parte de șocul vieții lui atunci când și-a văzut rezultatele de la Evaluarea Națională. Cea mai mare dramă a acestui elev a fost că n-avea cum să depună nici măcar contestație. Motivul? Află-l în rândurile următoare.
Pe 25 iunie s-au afișat primele rezultate la Evaluarea Națională. În aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00, elevii nemulțumiți de notele obținute, puteau să depună cerere de contestație, însă doar cu prezența unuia dintre părinți sau a unui adult care-l are în grijă pe acel elev.
Conform sondajelor, Capacitatea din acest an a avut cea mai mică rată de promovabilitate din ultimii cinci ani. A fost o zi plină de paradoxuri. mulți elevi mediocri în clasele V – VIII au luat note mai mari decât s-ar fi așteptat, iar unii elevi sclipitor (aparent), au obținut note neașteptat de mici.
Este cazul lui Ionuț, un elev care a avut numai note de 9 și de 10 la clasă, dar a fost șocat când a văzut că a luat 6,60 la Matematică și 5,40 la Limba română, la Evaluarea Națională.
„Nu înțeleg ce s-a întâmplat. Știam că la Matematică nu o să iau o notă prea mare, dar la Română speram să obțin totuși 7 sau 8”, a declarat Ionuț, jurnaliștilor de la Libertatea care au mers la Școala Grigore Ghica Voievod, din București, pentru a vedea reacțiile elevilor. La această școală, au fost numeroase reacții, una mai diferită decât alta.
Drama de moment a lui Ionuț a fost că nu putea să depună contestație. Nu știa dacă mama lui se putea învoi de la serviciu, iar tatăl său a decedat când Ionuț era mic. Fără prezența unui adult, nu poți să depui contestație, pentru că elevii sunt încă minori. De parcă, atunci când au susținut examenul, nu mai erau minori, iar mama sau tata sunt singurii care știu cât de bine a scris copilul lor la examen.
Bogdan Alexandru, un alt elev de la aceeași școală, care avea speranțe modeste cu privire la note, a fost luat și el prin surprindere, dar în mod plăcut:
„Băi, deci eu nu cred. Mamă, mama! Nu mai pot. Nu știu ce să zic. Speram la un 9 cel mult la Română și 8,50 la Matematică”, spune Bogdan. Plânge de fericire pentru că a luat 9,65 la Limba română și 9,25 la Matematică.
În ansamblu notele luate la Evaluarea Națională, dar și la BAC, sunt tot mai mici, de la un an la altul. La fel de scăzut este și nivelul de pregătire al elevilor. Tot mai mulți dintre ei sunt, însă, conștienți de faptul că școala nu-i pregătește pentru viață și nu-i învață ce este cel mai important: cum să facă bani în mod eficient, fără să devină sclavi toată viața la stat sau într-o companie. Statul român te învață cum să fii dependent de ceea ce oferă politicienii cu porția, adică ajutoare sociale și pensii de nimic (dar doar pentru unii).