20 oct. 2023 | 09:10

Situație neobișnuită în Olt. Zeci de oameni care primesc indemnizații pentru nevăzători, dețin permis de conducere. Care ar putea fi cauza?

News
Situație neobișnuită în Olt. Zeci de oameni care primesc indemnizații pentru nevăzători, dețin permis de conducere. Care ar putea fi cauza?
Persoane nevazatoare, conducând la volan

O situație ciudată a fost identificată în Olt, după ce 78 de persoane care primesc indemnizații pentu nevăzători, dețin permis de conducere. . Situația a fost semnalată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt și Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule, iar acum, există investigații care să aducă lămuriri în acest caz.

Persoane cu deficiențe de vedere, buni șoferi?

Un scandal legat de indemnizațiile pentru deficiențe de vedere a izbucnit în județul Olt, unde se pare că, zeci de persoane care primesc astfel de indemnizații dețin și permise de conducere auto valabile.

Prefectul județului Olt, Mario de Mezzo a vorbit despre această situație confuză, afirmând că cel mai probabil, este vorba despre o lipsă de preocupare și interes pentru acest subiect, însă nu exclude ca acest lucru să fie valabil în cazul câtorva cetățeni din cei 78. Potrivit prefectului, situația persoanelor cu deficiențe de vedere ar trebui anunțată de medicii de familie către Poliția rutieră.

„Sigur, în cazul unora este doar lipsa de preocupare pentru acest subiect. Dar am primit sesizări şi informaţii clare că sunt şi persoane cu astfel de indemnizaţii de handicap care conduc.

Problema pleacă de la o procedură disfuncţională. Medicii de familie sau specialiştii (oftalmologi) sunt cei care trebuie să anunţe Poliţia rutieră, nu comisia care acordă gradul de handicap. Din datele coroborate de la DGASPC, cu situaţia indemnizaţiilor de handicap pentru nevăzători, colegii de la Serviciul permise au verificat CNP-urile în baza de date cu permise şi au extras această evidenţă”, a spus Mario De Mezzo.

Ce rezolvări s-au găsit pentru remedierea neregulilor

Din dorința de a clarifica situația și de a preveni orice posibilă fraudare a statului, prefectul județului Olt a anunțat lansarea unei mini-anchete.
Potrivit prefectului, situația va fi monitorizată în mod regulat, iar datele privind beneficiarii indemnizațiilor pentru handicap de vedere vor fi transmise trimestrial Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt în scopul verificărilor.

Potrivit lui Mario de Mezzo, investigația urmează să fie desfășurată trimestrial, iar datele obținute vor fi transmise Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt în scopul verificării legale a situației. Prefectul a subliniat importanța acestei acțiuni și a prevenirii oricăror abuzuri în acest sens.

Potrivit oficialului, ancheta se va baza pe rezolvarea a doua mari probleme, respectiv anularea permiselor de conducere, în cazul persoanelor cu probleme mari de vedere, iar în cel de-al doilea caz, mai complicat, evaluarea reală a persoanelor care nu au o problemă mare de sănătate și conduc, dar care încasează indemnizația de nevăzător.

”Vom înainta aceste date către IPJ, cu două solicitări: să verifice individual această situaţie, fiecare caz în parte şi să ia măsurile legale care se impun. Sunt două feluri de măsuri: pentru cazurile în care persoanele sunt nevăzătoare şi nu a fost solicitată anularea permisului de conducere – să procedeze la anularea acestora, dar pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, adică nu au probleme de vedere atât de grave, dar primesc indemnizaţie, lucrurile se complică.

În plus, am stabilit cu colegii din prefectură să facem acest demers în fiecare trimestru – să solicităm de la DGASPC situaţia actualizată a persoanelor care primesc indemnizaţii de handicap grav sau accentuat pentru probleme de vedere şi să le înaintăm către IPJ pentru verificări şi măsuri”, a mai transmis prefectul.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Noroc sau ghinion? A câștigat 1,3 miliarde de dolari la loto, dar e bolnav de cancer
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Iohannis se RETRAGE! ANUNȚ surpriză de la Palatul COTROCENI
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro