Situație fără precedent la spitalul mobil de la Lețcani. Bolnavii, internați pe semnătura proprietarului în containerele improvizate

Situație fără precedent la spitalul mobil de la Lețcani. Bolnavii, internați pe semnătura proprietarului în containerele improvizate
Bolnavii, internați pe semnătura proprietarului în containerele improvizate

Responsabilii spitalului de la Lețcani au fost trași din nou la răspundere. Datorită combinațiilor făcute la licitația pentru achiziția unității medicale, în timpul mandatului deținut de Maricel Popa, la CJ Iași, Asociația Euronest este bună de plată.

Situația spitalului mobil de la Lețcani

Solicitarea anulării amenzii încasate de Curtea de Conturi a fost respinsă de către magistrați. Mai mult, reprezentanții Asociației Euronest și-au asumat în scris că vor răspunde în cazul unui dezastru la unitate medicală din Lețcani. Trebuiau să se efectueze expertize la instalațiile tehnice, însă nici până în acest moment nu au fost făcute.

În urma achiziției unității mobile sub numele lui Maricel Popa, Inspectorii Curții de Conturi Iași au scos la suprafață un număr mare de nereguli în urma licitației derulate cu scandal. În urma neregulilor, inspectorii au amendat Asociația Euronest cu suma de 60 de mii de lei.

Una dintre nereguli a fost trucarea licitației, contractul a fost adjudecat de o firmă din Turcia, SDI Global LLC, pentru suma de 13,4 milioane de euro. Cu toate că Euronest a contestat amenda, asociația nu a avut câștig de cauză.

„În temeiul dispozițiilor art. 200 alin. (4) C. proc. civ., anulează cererea de chemare în judecată formulată de petenta Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, în contradictoriu cu intimata Curtea de Conturi, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 194-197 C. proc. civ”, se arată în decizia magistaților de la Judecătoria Iași.

Spitalul mobil de la Lețcani se redeschide

După aproximativ 3 luni de pauză, șefii administrației județele, împreună cu părțile implicate în domeniul medical, s-au întâlnit pentru a discuta despre redeschiderea spitalului de la Lețcani. Unitatea medicală nu a fost deschisă din cauza problemelor la instalațiile electrice.

Euronest nu a găsit nicio firmă care să verifice instalațiile containerelor, așa că autoritățile nu au vrut să-și asume redeschiderea spitalului. Alina Popa este directorul Euronest. Aceasta a anunțat că își asumă pe semnătură redeschiderea spitalului, până la găsirea unei firme ce se poate ocupa de verificări.

Într-un final, s-a decis redeschiderea unității medicale, în acord cu șefii județului și ai Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, în acord cu reprezentanții Euronest. Din păcate, licitația pentru achiziția unității mobile a fost derulată cu scandal încă de la început.

Echipamentele medicale cumpărate nu au fost conforme cu normativele Uniunii Europene. Mai mult, din cauza frigului ce a pătruns în containerele de milioane de euro, unitatea a fost închisă. La Lețcani au fost internați aproximativ 350 de bolnavi în săptămânile în care spitalul a fost deschis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI