Situație dramatică în București. Se întâmplă chiar acum în spitale

de: Emanuela Pană
05 07. 2020

Spitalele din linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus: „Matei Balș“ și „Victor Babeș“ din București, au rămas fără locuri în secțiile de terapie intensivă. Situația este gravă și la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, unde mai este un singur loc liber. Dacă creșterea numărului cazurilor noi continuă în același ritm, în viitorul apropiat s-ar putea ajunge la folosirea spitalelor mobile de terapie intensivă și, implicit, transferul pacienților la secțiile ATI din spitalele non-COVID, susține Adrian Marinescu, medic epidemiolog la „Matei Balș“.

Nu mai sunt locuri la ATI în spitalele COVID

În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu temutul virus a crescut simțitor. Joi, 2 iulie, au fost confirmate 450 de cazuri în doar 24 de ore, în timp ce rata de transmitere a sărit de la 0,6 la 1,4. Țara noastră a ajuns pe harta galbenă a Europei.

„Semnalul a fost tras încă de acum două săptămâni, este o situație care nu se stabilizează și trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău“, a declarat Adrian Marinescu pentru europalibera.org.

În continuare, medicul a specificat că: „e vorba de terapiile intensive din spitalele dedicate COVID 19, asta nu înseamnă că nu sunt locuri la terapie intensivă în general. Ideea este că aceste spitale de infecțioase: «Victor Babeș», «Matei Balș», «Marius Nasta» și spitalul de campanie de la «Ana Aslan» – totalizează un număr mic de paturi de terapie intensivă. La nivelul Bucureștiului, ca și la al țării, există spitalele non-COVID care au locuri la terapie intensivă și care, la o adică, se transformă“.

„Este un deficit de personal în toată țara“

În toate cele trei unități medicale amintite mai sus, în terapie intensivă sunt, în total, 34 de pacienți.

„În acest moment toate cele 20 de paturi de la terapie intensivă sunt ocupate. Avem un potențial de extindere la 60 de paturi de ATI, dar nu avem personal. Este un deficit de personal de ATI în toată țara. Ar fi nevoie de un asistent de ATI la 2 paturi, un medic la 2-3 paturi și o infirmieră la cinci paturi. Și personalul acesta este pe tură. Noi trebuie să acoperim 24 de ore. Deci e nevoie de mai multe ture“, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Prof. Matei Balș“.