România revine la vechile măsuri de restricții? Ludovic Orban, avertisment dur: „Dacă numărul cazurilor de infectare va crește…””

România revine la vechile măsuri de restricții? Ludovic Orban, avertisment dur: „Dacă numărul cazurilor de infectare va crește…””
România revine la vechile măsuri de restricții? Ludovic Orban, avertisment dur: "Dacă numărul cazurilor de infectare va crește..."" Sursă foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă că măsurile de relaxare vor fi reduse dacă numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 vor continua să crească. De asemenea, acesta s-a arătat încrezător în faptul că românii vor respecta regulile impuse de autorități pentru a evita reintroducerea restricțiilor din starea de urgență.

Măsurile de restricție depind de evoluția epidemiei

Ludovic Orban trage un semnal de alarmă și atenționează românii că situația este serioasă și că toate măsurile luate de acum înainte vor depinde de respectarea sau nerespectarea regulilor impuse de autorități. Din păcate, mulți români au încetat să mai respecte măsurile de siguranță, fapt ce a favorizat creșterea numărului de cazuri.

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 11 decese și 246 de cazuri noi de coronavirus din 4000 de teste efectuate.

Am vrea să nu mai apelăm la nicio măsură de restricţie, acesta este obiectivul nostru. Sigur că atingerea acestui obiectiv depinde în mare măsură de evoluţia epidemiei. În măsura în care românii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi şi pe ceilalţi, vor purta mască, vor respecta distanţa fizică, vor respecta regulile de igienă, vor respecta toate regulile de dezinfectare care sunt stabilite în ordinele comune, riscul de răspândire al epidemiei se va diminua şi nu vor fi necesare restricţii sau revenirea la anumite restricţii.

Noi nu ne dorim lucrul ăsta şi în mare parte depinde de tratarea cu foarte multă seriozitate şi responsabilitate a respectării regulilor”, a afirmat Ludovic Orban.

Vor exista măsuri noi de relaxare?

Ludovic Orban a menționat faptul că pentru fiecare set de măsuri de relaxare s-a respectat un interval de timp în care autoritățile și specialiștii epidemiologi să aibă timp pentru a analiza evoluția cazurilor. Acesta subliniază încrederea acordată majorității cu privire la respectarea regulilor, tocmai pentru ca autoritățile să nu fie obligate să readucă vreo restricție din trecut.

De asemenea, premierul a explicat că în situația creșterii alarmante a cazurilor, ritmul măsurilor de relaxare va încetini.

Este firesc ca odată cu măsurile de relaxare pe care, o repet, nu le-am deodată, ci le-am luat gradual, pe baza unei evaluări a riscului epidemiologic, am aşteptat 15 zile pentru fiecare set de măsuri pentru a vedea efectul. Dacă vor creşte cazurile de infectare, cu siguranţă ritmul de relaxare se va încetini.

Eu am încredere totuşi că majoritatea zdrobitoare a românilor vor respecta regulile şi că nu va fi necesar să readucem vreo restricţie dintre cele care au existat. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dacă va fi posibil vom lua noi măsuri de relaxare, dacă nu, vom amâna măsurile de relaxare”, a concluzionat premierul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI