Noi detalii despre scăderea salariilor la medici, oferite de Pintea: ”Nu e normal ca un medic…”

Noi detalii despre scăderea salariilor la medici, oferite de Pintea: ”Nu e normal ca un medic...”

Dacă simțeai că avem prea mulți medici buni în România care sunt convinși că merită să rămână în țară, Sorina Pintea vrea să remedieze situație cu scăderi de salarii.

La mai puțin de 24 de ore de când a amenințat că va introduce niște indici de performanță la medici pentru a face economie în sănătate, prin scăderea salariilor, Pintea a oferit detalii suplimentare pe marginea subiectului. Aparent, Ministrul Sănătății va elabora un regulament ce va include indicatori în funcție de care să facă plata personalului. Acesta ar trebui să devină realitate înainte de finele acestui an, deoarece sunt necesare consultări ample. Până la publicarea sa în Monitorul Oficial, va exista și o dezbatere publică, conform Sorinei Pintea.

Într-un mod absolut contradictoriu, Pintea a insistat pe faptul că noul sistem de performanță nu va duce la scăderi de salariu, dar ”nu este normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca unul care face 30 de operații”. În concluzie, ministrul insistă pe faptul că nu se dorește micșorarea, va fi doar o consecință a unui scop nobil de echilibrare a salariilor.

Intențiile lui Pintea au fost verbailizate în contextul în care salariile din sistemul sanitar au explodat în 2018. În cele mai multe cazuri, s-au dublat. În unele situații, au ajuns să se tripleze. Ministrul Sănătății a explicat, pentru Hotnews.ro, că: „Tot ce pot să spun este că nu vor scădea deloc salariile. Diferențierea se va face în felul următor: pe aceeași secție ai aceleași condiții pentru toți medicii. Fiecare face cam același tip de operație – unul face 5, unul face 30. Tot medicii au ridicat problema diferențierii. Și atunci, diferențierea or să o facă spitalele prin regulamentul de organizare și funcționare, dar nu managerul, ci șeful de secție, care este un administrator al secției, are un contract de administrare, are un buget de venituri și cheltuieli, inclusiv cheltuială de personal, în funcție de cazuri, de complexitate și de nivelul de salarizare, conform legii, pentru că e o constantă.”

Pe de o parte, Sorina Pintea a insistat pe faptul că nu vor scădea salariile. Pe de altă partea, Ministrul Sănătății a explicat de ce ar trebui să se facă o diferențiere. „Am nenumărate adrese de la medici, de la organizațiile profesionale, în care mi se spune că nu este normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca un medic care face 30 de operații. Teoretic, el nu primește același salariu, pentru că medicul care intră în sala de operații beneficiază de un spor de bloc operator de 50% pentru timpul petrecut în sala de operație. El oricum are ceva în plus, dar va trebui să facem o diferențiere pe indicatori de performanță a secției. Deci fiecare secție se va gospodări – dacă șeful de secție consideră că toți merită același salariu, nu am nicio problemă. Nu sunt eu cea care decide. Dar prin regulament, șefului de secție i se stabilesc niște indicatori pe care trebuie să îi respecte”, a adăugat ministrul Sănătății. În final, vom vedea înainte de finele anului documentele care va atesta dacă Pintea a mințit sau nu. Opinia generală este că salariile multor medicii vor scădea.

Sursa: Hotnews