15 sept. 2024 | 18:52

Sistemul educațional din Japonia, cel mai bun din lume potrivit PISA. Ce fac diferit profesorii și ce sarcini primesc elevii în fiecare săptămână

Educație
Sistemul educațional din Japonia, cel mai bun din lume potrivit PISA. Ce fac diferit profesorii și ce sarcini primesc elevii în fiecare săptămână
Sistemul educațional din Japonia are cele mai bune rezultate din lume potrivit PISA. Ce învață elevii la școală

Sistemul educațional din Japonia este considerat un reper la nivel internațional, având în vedere realizările academice ale elevilor niponi, de-a lungul anilor. Cel mai recent raport PISA (Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) confirmă că japonezii continuă să ocupe locuri de top în ceea ce privește înțelegerea textelor scrise, matematica și științele.

De ce are succes sistemul educațional japonez

Conform unui studiu realizat în 2005 de Universitatea Stanford (SUA), succesul academic al Japoniei se explică printr-o combinație de factori interni și externi care au modelat sistemul său educațional de-a lungul timpului. Experții sunt de acord că, de la perioada preșcolară până la învățământul superior, Japonia a creat un mediu care valorizează educația și promovează dedicarea față de învățare.

”Cel mai mare succes educațional al Japoniei este calitatea ridicată a educației de bază pe care o primesc majoritatea tinerilor când termină învățământul secundar. Deși scorurile au scăzut ușor în ultimii ani, elevii japonezi se situează în mod constant printre liderii mondiali la testele internaționale de matematică”, notau reprezentanții Universității Stanford.

Datele actuale susțin aceste concluzii. Statisticile recente arată că ”peste 95% dintre japonezi știu să citească și să scrie, ceea ce este impresionant, având în vedere că limba japoneză este una dintre cele mai dificile de citit și scris din lume”, conform specialiștilor.

În special, predarea limbii japoneze primește mai multă atenție în școlile din Japonia decât predarea limbii materne în alte țări, datorită dificultății de a învăța scrierea japoneză. De asemenea, în prezent, peste 95% dintre elevii japonezi de liceu finalizează studiile, comparativ cu 89% dintre elevii americani.

Se pune accentul pe disciplină și responsabilitate

Unul dintre aspectele cele mai remarcabile ale sistemului educațional nipon este accentul pus pe disciplină și responsabilitate încă de la o vârstă fragedă. Elevii japonezi sunt învățați despre valori precum munca asiduă, perseverența și respectul față de profesori și colegi încă din prima zi de școală.

”Japonezii cred că școlile nu ar trebui să predea doar competențe academice, ci și trăsături de comportament bune. Toți elevii și profesorii din Japonia curăță clădirile școlare în fiecare săptămână”, afirmă cei de la Stanford.

”Profesorii îi îndeamnă în mod constant pe elevii japonezi să practice trăsături sociale admirate pe scară largă, cum ar fi efortul intens în orice ar face sau răspunsul animat la saluturile profesorilor”, se mai menționează.

Punerea accentului pe disciplină – un aspect profund înrădăcinat în cultura țării – și etica muncii au fost esențiale pentru succesul academic al Japoniei, deoarece îi pregătește pe elevi să facă față provocărilor și să persevereze în cunoaștere.

Tocmai acest accent pe calitate și performanță academică a făcut ca elevii japonezi să se evidențieze în testele internaționale și să obțină rezultate remarcabile în domenii-cheie ale cunoașterii, așa cum reflectă cel mai recent raport PISA.

Importanța valorilor morale

Un aspect unic al sistemului educațional japonez este insistența pe educația morală și civică. Elevii nu învață doar concepte academice, ci li se predau și valori etice și morale, esențiale pentru o societate coezivă și armonioasă. Această combinație de educație academică și morală a contribuit la formarea unor cetățeni responsabili, care contribuie pozitiv la societatea japoneză.

Un alt factor important este sprijinul puternic și angajamentul părinților și al comunității în educația copiilor. Încă de la o vârstă fragedă, părinții japonezi participă activ la educația copiilor lor, oferindu-le sprijinul emoțional și academic de care au nevoie pentru a avea succes la școală și în viață. În plus, comunitatea japoneză, în ansamblul său, valorizează educația și îi recunoaște importanța pentru viitorul națiunii.

 

 

Digisport.ro
Ultimul meci! O arenă legendară va fi dărâmată, iar în locul ei va apărea al doilea cel mai mare stadion din România
Stirile PROTV
Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
A murit un cunoscut milionar român. Om de afaceri controversat
Spynews.ro
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
Generația Z nu rezistă prea mult pe piața muncii. Experții spun că problema pleacă de la sistemul educațional
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Cum poți să lucrezi în celebrul Orient Express. Condiții de angajare greu de trecut
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Adevărul despre cazul Elodia! Dan Diaconescu dezvăluie ce a făcut Cristian Cioacă
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro