Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori

Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori
Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori

Pe mapamond sunt destul de multe bizarerii, iar subiectul despre care m-am gândit să vă relatez astăzi, face parte din această categorie. În afară de faptul că este unul din cele mai mici state, o altă caracteristică iese în evidență și intră, lejer, la categoria bizareriile lumii.

Statul din lume care nu are capitală

Nauru, o insulă din Oceanul Pacific, este a doua cea mai mică republică din lume, dar nici măcar nu are o capitală. Nauru este țara cel mai puțin vizitată din lume, și nu este surprinzător să fie una dintre ele.

Mai puțin de 10.000 de oameni trăiesc pe insulă practic pe ecuatorul din Pacific. Sub 10% dintre ei locuiesc în Yaren, capitala de facto sau districtul principal, așa cum o numește ONU.

Ți-ar fi iertat că nu știi prea multe despre Nauru, inclusiv că există chiar. Cea mai mică republică din lume, Nauru are o zonă mai mică decât orice națiune, cu excepția orașului Vatican și Monaco, iar populația sa este a doua cea mai mică din lume după Vatican.

Este atât de obscur încât steagul său național este literalmente o hartă care arată oamenilor cum să o găsească, o linie orizontală aurie care reprezintă ecuatorul, cu o stea albă chiar sub el, unde se află Nauru.

Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori (Drapelul statului Nauru)
Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori (Drapelul statului Nauru)

Unele surse numesc „Yaren” capitala Nauru, dar acest lucru nu este adevărat. De fapt, insula nu are capitală oficială și, de fapt, nu are deloc orașe. Districtul Yaren este doar o zonă de pe malul sudic al insulei, unde se află majoritatea clădirilor sale importante.

Aici veți găsi Casa Parlamentului, ambasadele singurelor două națiuni care au ambasador la Nauru, Taiwan și Australia, și Aeroportul Internațional Nauru.

Nauru este atât de mic încât pista aeroportului său se întinde aproape pe tot parcursul insulei, iar compania aeriană oficială obișnuia să aterizeze singurul său avion până în 2005, când avionul a fost preluat de creditorii australieni.

Și-a câștigat independența față de Australia în 1968. Înainte de aceasta, a fost o colonie europeană și asiatică de mulți ani. În 1999, Republica Nauru a fost acceptată ca membru al Națiunilor Unite.

Timp de decenii, nivelul de trai în Nauru a fost foarte ridicat datorită fosfatului resurselor naturale. Într-adevăr, era atât de ridicat, încât era mai bine poziționat decât unele țări din lumea dezvoltată.

Venitul său era de 120 de milioane de dolari pe an, iar venitul anual era de 20.000 de dolari pe cap de locuitor. De asemenea, nu a existat șomaj, fără taxe și toate serviciile sociale erau gratuite.

Diverse companii coloniale și de stat au exploatat fosfatul din 1903, devenind singura sursă de venit pentru insulă.

Ca resursă naturală, sumele disponibile au început să fie rare din cauza practicilor proaste. De exemplu, locuitorii, când se defecta o mașină, cumpărau una nouă de fiecare dată în loc să o repare.

Alte practici proaste care au făcut falimentul țării în 1990 au fost: aducerea imigranților să lucreze mai degrabă în minerit decât ei înșiși și investiții proaste în străinătate.

Pentru a încerca să se recupereze după un astfel de faliment, au decis să devină un paradis fiscal, astfel încât să atragă capital.

Spălarea banilor de către ruși, care au vândut voturi în organizații internaționale și pașapoarte ilegale, a făcut ca Republica Nauru să fie considerată de ONU o țară necooperantă.

Astăzi, singurul venit pe care îl primesc este din Australia, deoarece au o tabără de refugiați pe teritoriul său și din Taiwan, deoarece sunt aliați în ONU.

Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori
Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori

Datorită extracției masive de fosfați făcute de companiile coloniale, rezervele de fosfați sunt aproape epuizate și 80% din insulă a fost distrusă, atrăgând peste 6 milioane de tone din 1935.

Ca urmare, 90% din insulă este în prezent teren care nu poate fi cultivat. În plus, lipsa apei potabile face și mai dificilă menținerea unui stil de viață bun în această țară.

În ceea ce privește politica, Nauru este o republică parlamentară. Parlamentul său are 18 membri și sunt aleși la fiecare trei ani. Președintele este șeful statului și, în același timp, șeful guvernului.

În ceea ce privește flora și fauna sa și ca rezultat din nou al extracției masive de fosfat, Nauru este o insulă fără mamifere, ceea ce înseamnă că există doar păsări, insecte și moluște. Cu toate acestea, au adus recent pe insulă pisici, câini, porci, găini și alte animale domestice.

 

Amănuntul neștiut despre locuitori

Genul acesta de lucruri rezumă destul de bine istoria recentă a lui Nauru, din păcate.

La momentul independenței sale din 1968, Nauru era cea mai bogată țară de pe pământ, datorită depozitelor valoroase de fosfați formați din secole de guano de păsări.

Dar economia s-a prăbușit când s-a epuizat caca. Astăzi, rata șomajului se ridică la 90%, la fel și rata obezității, datorită alimentelor occidentale nesănătoase, care au devenit populare în perioada de boom.

Lucrurile au devenit atât de rele acolo încât Nauru a apelat la importul de prizonieri pentru a preveni falimentul.

Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori
Singurul stat din lume care nu are capitală. Amănuntul neștiut despre locuitori

În ciuda faptului că este o țară de doar 21 km2, lista curiozității este nesfârșită, iar în prezent deține recordul la numărul persoanelor obeze, având în vedere că în Nauru trăiesc cei mai obezi oameni din lume, fiind afectată populația, în procent de 40%.

În consecință, are cea mai mare rată de persoane cu diabet zaharat de tip 2 datorită importului său de conserve. Speranța de viață este de numai 49 de ani.

Problemele lor actuale sunt destul de grave. Se estimează că până în 2050 toate rezervele de fosfați vor fi epuizate, ceea ce va agrava situația.

Astăzi, 90% din populație este șomeră și 96% sunt analfabeți.

A devenit un fel de versiune a emisferei sudice a Guantanamo, acceptând mulți dintre solicitanții de azil din străinătate în schimbul ajutorului extern.

Centrul de detenție este situat în districtul Meneng, la est de Yaren. Meneng este, de asemenea, locul reședinței prezidențiale a statului Nauru, care a fost ars de o gloată furioasă în 2001.

Dacă închisoarea continuă să crească mai repede decât restul țării, poate că Meneng va fi, într-o zi, capitala neoficială a micuțului stat Nauru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI